Početna Odabrano RANI PUBERTET KOD DJEVOJČICA POVEZAN JE S KEMIKALIJAMA KOJE JE KORISTILA MAJKA U TRUDNOĆI

RANI PUBERTET KOD DJEVOJČICA POVEZAN JE S KEMIKALIJAMA KOJE JE KORISTILA MAJKA U TRUDNOĆI

Djevojčice izložene kemikalijama najčešće prisutnim u šamponu, zubnoj pasti i sapunu mogu ranije ući u pubertet, čak i ako su tim spojevima izložene isključivo putem proizvoda koje su koristile njihove majke u trudnoći – zaključak je novog istraživanja koje su proveli znanstvenici sa Kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyju (SAD)

Kemikalije o kojima je riječ – ftalati, parabeni i fenoli – poznate su kao endokrini blokatori koji mogu oponašati hormone te potaknuti razvoj djece ka zrelosti daleko prije njihova prirodnog sazrijevanja.

„Svjesni smo da pojedine tvari koje stavljamo na tijelo dospijevaju u naše tijelo, bilo zato što prolaze kroz kožu, ili ih udišemo, ili ih, pak, nehotice unosimo u organizam.” – piše u biltenu Kalifornijskog  sveučilišta Kim Harley, glavna autorica provedenog istraživanja te izvanredna vanjska profesorica na Fakultetu javnog zdravlja u Berkeleyju.

Posljednjih 20 godina istraživanja su pokazala da djevojčice, a moguće i dječaci, sve ranije ulaze u pubertet.

„Uznemirujuća je to vijest jer znanstvenici su utvrdili povezanost između ranijeg nastupanja puberteta i većeg rizika od pojave mentalnih bolesti, raka dojke i jajnika u djevojčica te raka testisa kod dječaka.“

Značajke ranog puberteta, znanog i kao prijevremeni pubertet, su razvijanje grudi i nastupanje menstruacije prije dobi od 8 godina. Prosječna dob za djevojčice u tom smislu je 11 godina.

Kao što su pokazala istraživanja, izloženost spomenutim kemikalijama vrlo je raširena, zbog čega je iznimno važno da roditelji budu upoznati s ovim spoznajama.

„Premda su potrebna dodatna istraživanja, ljudi bi trebali biti svjesni da kemikalije prisutne u sredstvima za osobnu higijenu mogu izazvati poremećaj hormona u našem tijelu.” – kazala je Harley, što je spomenuto i u pismu UC-a.

Pročitajte sljedeće

IPAK SE NEŠTO MIJENJA

Jedna čikaška sutkinja nedavno je naložila tom gradu da vrati na posao te isplati izgublje…