Početna Kolumne Denis Urošević Beroš MASLINA I MASLINOVO ULJE
Denis Urošević Beroš - 18.09.2018.

MASLINA I MASLINOVO ULJE

Maslinovo ulje predstavlja temelj mediteranske prehrane. Ono je Biblija čovjekova zdravlja

Maslina je biblijska biljka, stoga je logično da je susrećemo u kršćanskim ritualima, kako za Božić, tako za Uskrs i Cvjetnicu, za krštenje i posljednju pomast. Simbolika ulaska Isusa u Jeruzalem popraćena je maslinovim grančicama. Za nju su još ranije znali stari Grci i Egipćani, tako da se radi o povijesno mitskom stablu. Stari su Egipćani neobična svojstva masline smatrali simbolom nebeske moći. Za ljudsku prehranu i zdravlje koristi se list, plod i koštica.

Maslina je upravo u koštici pohranila svoj genetski materijal i zaštitila ga polifenolima iz skupine sekoiridoida kojima pripadaju oleuropein i oleokantal, pa u preradi ploda masline s košticom – sjemenkom ova dva važna polifenola ostaju u maslinovom ulju. Oni djeluju antibakterijski, antivirusno, protugljivično, protuupalno. Između ostaloga, reguliraju krvni tlak, razinu šećera i kolesterola u krvi, djeluju na artritis, srčana oboljenja, upale prostate, na kožne bolesti, gripu, viroze. Osim toga, pružaju zaštitu od nastanka degenerativnih neuroloških bolesti: Parkinsove, Alzheimerove, multiple skleroze. Ujedno preveniraju nastanak krvnih ugrušaka, a time i srčani infarkt te moždani udar. Sprječavaju i liječe čak i maligna oboljenja uključujući sarkom. Ova dva polifenola aktiviraju imunosni sistem u sprječavanju oksidacijskih procesa, čime se štiti DNK materijal svake stanice, te se na taj način sprječava početak procesa nastanka karcinoma kod čovjeka.

Oleokantal iz maslinova ulja inaktivira medijatore inflamatoih (upalnih) procesa, a to je enzim ciklooksigenaza koji sudjeluje u procesu stvaranja prostaglandina u upalnim procesima. Oleokantal djeluje bez ikakvih nuspojava i bez kolateralne štete po organizam. Jedna žlica hladno prešanog  maslinovog ulja zamjenjuje jedan aspirin, a isto vrijedi za Brufen i Voltaren. Često se ljudima prepisuje aspirin za prevenciju zgrušavanja krvi, međutim ovo je zdrava i sigurna zamjena, bez popratne štete tj. kontraindikacija. Isto je s antikoagulansima Marivarinom/Martefarinom, gdje jednu tabletu od 3mg zamjenjuju nešto više od dvije jušne žlice maslinovog ulja, s pozitivnim popratnim učinkom da oleokantal ne remeti ukupan proces zgrušavanja. Drugim riječima, kao da zna regulirati snagu djelovanja na tromboksan u krvi.

Jednostruko i višestruko nezasićena linolna i linolenska kiselina djeluju preventivno na kardiovaskularne bolesti, sprječavajući neželjene posljedice oksidacijskih procesa koji dovode do oštećenja endotela – unutarnje stjenke krvnih žila, čime sprječavaju nastanak plaka koji dovodi do aterosklerotskih procesa. Polifenoli iz maslinovog ulja djeluju pozitivno i na ublažavanje stanja oboljelih od autoimunih bolesti, budući da inaktiviraju proinflamatorne citokine. Oleokantal i oleuropein imaju višestruki učinak na vid. U makuli oka obnavljaju mrežu živaca, kao i rodopsin na retini oka. U uhu obnavljaju živčane puteve i štite od upalnih procesa. Navedeni polifenoli djeluju preventivno i liječe upalne procese u prostati na način da reguliraju prostaglandine koji nadziru pretvrobu testosterona u slobodan testosteron odnosno dihidrotestosteron, kao i proces pretvaranja testosterona u estradiol.

Maslinovo ulje predstavlja temelj mediteranske prehrane. Ono je Biblija čovjekova zdravlja. Sve provedene studije bez iznimke su za krajnji rezultat imale znanstveni podatak da zemlje s visokim udjelom korištenja maslinovog ulja u prehrani bilježe najmanji postotak kardiovaskularnih bolesti. Nemoguće je opisati koliko se zdravlja krije u jednoj žlici maslinovog ulja. Kako je u tablicama prehrane po krvnim grupama navedeno tko smije jesti crne, odnosno zelene masline (maslinovo ulje smiju svi) navest ću jedan jednostavan recept za spravljanje čaja od maslinovog lišća. Oleuropein kojeg ima u plodu masline kao i koštici, ali najviše u listu, može se spremiti u izuzetno zdrav i koristan napitak. Napominjem da list masline živi dvije godine nakon što je otkinut sa grane.

Čaj od maslinova lišća:

U 3dcl vode stavite 12 sušenih listova masline, a možete dodati i nekoliko listova kadulje. Nakon što provrije ostavite 3-4 minute na štednjaku, ali ploču ugasite. Nakon toga dignete sa štednjaka i pustite da odstoji petnaestak minuta, ali posudu poklopite i tako poklopljeno pustite da se ohladi do temperature spremne za konzumaciju. Lišće izvadite i u čaj dodajte žlicu domaćeg meda (ne šećer). Ovakav čaj možete piti dva puta dnevno 15 dana, pa sedam dana pauzirajte. U danima kada pijete čaj povećajte unos vode jer njegovim djelovanjem u krvi završavaju mnogi dezaktivirani mikroorganizmi i njihovi popratni otrovi, pa je tijelu potrebno dovoljno tekućine da ih izbaci. Jedina napomena je da se ne uzima zajedno s antibioticima, jer oleokantal ne prepoznaje antibiotik kao prijatelja-suradnika u tijelu, već kao neprijatelja i jednostavno ga dezaktivira. Jedina nuspojava je Herxheimerova reakcija koja podsjeća na blagu virozu ukoliko se uzimaju velike doze, ali brzo nestaju nakon povećanog unosa tekućine. Moja preporuka je maksimalno tri čaja dnevno. Ne zaboravite, poslije 15 dana slijedi sedam dana pauze. Koristite listove starosti unutra 2-3 mjeseca zbog boljeg učinka.

Za maslinovo ulje valja napomenuti da podnosi temperature od 160-180 stupanja celzija, ovisno o vrsti ulja i valja ga koristiti za prženje s obzirom na to da ne stvara aromatične policiklične ugljikovodike koji su kancerogeni, kao i kod drugih ulja koja ni približno ne podnose ove temperature. Tvar skvalen štiti maslinovo ulje od ovog termičkog degenerativnog procesa sa zloćudnim posljedicama po ljude.

Podijeli