Početna Doba razotkrivanja DVIJE TREĆINE AMERIKANACA PODRŽAVA LEGALNI KANABIS: Slijedi potpuna legalizacija?
Doba razotkrivanja - Odabrano - 11.02.2019.

DVIJE TREĆINE AMERIKANACA PODRŽAVA LEGALNI KANABIS: Slijedi potpuna legalizacija?

Iako je legalizacija kanabisa u SAD-u u početku imala velik broj protivnika, financijski aspekt polako mijenja situaciju - prenosi Waking Times

Prije točno trideset godina svega je 24% Amerikanaca podržavalo legalizaciju. Godine 1991. dogodio se poznati sudski presedan u kojem je bračni par Jenkins pomilovan zbog uporabe kanabisa u medicinske svrhe. Od tada se stvari polako mijenjaju, no novac je ipak ponajviše utjecao na promjenu mišljenja – danas oko 66% Amerikanaca podržava trenutnu legislativu. To se vidi i u praksi jer je deset država već legaliziralo rekreativnu uporabu, dok 22 savezne države dopuštaju medicinsku uporabu, a brojne druge čekaju u redu. Kalifornija predvodi trend s čak 2,5 milijarde dolara prihoda, a Colorado slijedi s 1,4 milijarde dolara.

„Kroz trinaest godina (od 2002. do 2015.) povećao se i broj oboljelih koji kanabis koriste kao lijek (s 10% na 13.5%).“

Kanabis najviše podržavaju mlađe i starije generacije, odnosno nadolazeći valovi konzumenata i generacije koje su aktivno sudjelovale u pokretu Djece cvijeća. Popularnost pritom nije isključivo vezana uz ideologije, političke opcije, religije, obrazovanje, rasu, etničke i spolne skupine. Što govori da kanabis koriste ljudi iz svih kulturalnih sektora.

„Važan faktor je i to što kanabis više nitko ne povezuje s drogom, bez obzira kakvi zakonski okviri u njihovoj saveznoj državi bili na snazi.“

Famozni ‘rat protiv droga’ i penalizacija konzumenata također nisu utjecali na status kanabisa. Dapače, samo se dodatno pojačao bunt kod pasioniranih ljubitelja marihuane. I trendovi se vrlo egzaktno mogu usporediti s prohibicijom alkohola. A profit je svakako utjecao i na najveće protivnike legalizacije koji su danas ili blago protivni ili indiferentni. Iz izvještaja se tako vrlo lako može zaključiti da je kanabis danas prošao kroz rebrendiranje i destigmatizaciju te polako zadobiva popularnost u američkoj javnosti.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…