Početna Kolumne DUHAN, ISTINITA PRIČA II DIO: Šamanska moć duhana

DUHAN, ISTINITA PRIČA II DIO: Šamanska moć duhana

Duhan se koristi u ritualima iscjeljenja, u svim važnim plemenskim obredima i jedna je od najvažnijih biljaka u kulturi i tradiciji plemena Amazone

Ovo je nastavak teksta Mirele Vukman Neylan “Duhan – istinita priča”. Prvi dio pročitajte OVDJE…

Nicotiana rustica, indijanski duhan, divlji duhan ili mapacho Indijanci uzgajaju organski, bez aditiva, a nakon berbe i sušenja njegovi se listovi vezuju u snopove kako bi se tako osušeni duhan lako mogao staviti u ceremonijalnu lulu, ili ih ručno motaju u obliku velikih cigareta.

Slika iznad: Mapacho

Mapacho je etnogen, sadrži psihoaktivne tvari zbog kojih je toliko rasprostranjen u šamanskoj tradiciji Amazone, uzgaja se u prašumi i sadrži dvadeset puta više nikotina od uobičajene sjevernoameričke vrste duhana, Nicotiana tabacum. Nicotiana rustica je glavni sastojak u insekticidima jer sadrži kemijske elemente koji su otrovni, ali Indijanci smatraju da ga upravo taj otrov čini takvim moćnim saveznikom.

Slika iznad: Nicotiana rustica (listovi Nicotiana rustice sadrže 9% nikotina, dok listovi Nicotiana tabacum koji se obično koristi sadrži između 1% i 3% nikotina.)

Mapacho u ayahuasca ceremoniji

Za ayahuasca šamana upotreba duhana je neizostavan dio pripreme ayahuasca medicine i protokola ceremonije. Napitak ayahuasce se priprema dugotrajnim kuhanjem na vatri, a za vrijeme kuhanja u lonac s medicinom se stavljaju smrvljeni listovi duhana ili smrvljeni mapacho da bi se pojačala učinkovitost napitka. Tijekom kuhanja šaman povremeno puši mapacho i njegov dim upuhuje u lonac da bi u piće unio namjere za iscjeljivanje, svoju energiju, molitve i zamolbe za dobre vizije.

Kako je ayahuasca biljka ženske energije, a duhan muške njihovim se miješanjem uspostavlja ravnoteža između ženske i muške energije, magično se sjedinjuju esencije obje biljke, a time se i u napitku stvara skladna energija u kojoj je usklađena ženska i muška energija. Obje su biljke povezane s elementom vatre, savršeno se nadopunjuju pa se time njihovo međusobno djelovanje dodatno pojačava.

Na početku rituala šaman unosi svoje namjere i molitve u mapacho, a kada ga zapali i počne pušiti usmjerava dim u sve dijelove maloke (ceremonijalni prostor) pa pomoću dima ispunjava čitav ceremonijalni prostor svojim namjerama.

„Duhan i ayahuasca dobri su prijatelji stoga šaman koristi njihovo prijateljstvo da bi posredstvom mapacha zamolio ayahuascu da svima podari dobre vizije i donese iscjeljenje.“

Duhovi prirode i ostali zaštitnici iz duhovnog svijeta vole duhan, pa je vrlo važno da na oltaru uvijek ima dovoljno mapacha da bi i oni mogli u njemu uživati.

Slika iznad: Mapacho na oltaru

I sudionici ceremonije trebaju biti pravilno pripremljeni. U tu svrhu šaman svakoj osobi puše dim mapacha na tjeme glave, puše im u ruke ili dimom obavija njihova tijela, a naposljetku puše dim mapacha i po svom tijelu. Prije ispijanja napitka upuhuje dim u bocu s ayahuaskom i tako aktivira energiju duhana koji je stavljen u napitak tijekom kuhanja. Pušenje mapacha nastavlja se tijekom ceremonije kako bi se, uz pomoć duhana, prenosile šamanove namjere, molitve i energija iscjeljivanja do svih sudionika ceremonije.

Slika iznad: Maestro Guliermo s pacijentom

Duhan kao zaštita

Šaman se čisti dimom duhana nakon svakog pacijenta i iscjeljivanja da bi odstranio utjecaj negativne energije pacijenta iz svog tijela, svojeg energetskog polja te da bi se pripremio za sljedećeg pacijenta. Mapacho šamane štiti od negativnih misli, negativnih energija i od mogućih napada brujosa (šamana koji se bave crnom magijom i žele mu nauditi) a za trajanja ayahuasca ceremonije zaštićuje maloku kako bi se odagnale sve negativne energije i spriječio njihov utjecaj na sudionike ceremonije.

Mapacho se upotrebljava i za čišćenje stambenog prostora u kojem je bilo svađa, sukoba, bolesti ili nekih drugih neprilika, a jednom kad je očišćen, prostor se dimom mapacha zaštićuje od potencijalnih budućih negativnih utjecaja.

Slika iznad: Shipibo šaman s cashimbo ceremonijalnom lulom kroz puhanje dima se zahvaljuje ayahuasci

Tabaquero šamani

Amazonski šamani koji su se specijalizirali u primjeni duhana za gatanje, proricanje i liječenje zovu se tabaquerosi. Učenje za tabaquera počinje dijetom duhana, što znači da se naučnici moraju pridržavati stroge dijete: smiju  jesti samo komad pojedinog voća i svakodnevno ispijati sok kuhanog duhana.  Obuka se odvija pod nadzorom majstora tabaquera koji im postupno povećava doze, a moć i znanje primaju izravno od biljke duhana. Kroz proces dijete njihova se osjetila izoštravaju, a kemijski sastojci u duhanu djeluju na njihov vid, mijenjaju ga, proširuju njihovo vidno polje i istovremeno povećavaju njihovu sposobnost “viđenja” te tako razvijaju vidovitost koja im omogućava proricanje budućnosti.

Slika iznad: Tabaquero

Tabaquerosi su prvenstveno iscjelitelji. Jedna od tehnika liječenja amazonskih šamana je ekstrakcija, odnosno izvlačenje negativnih energija ili tvari putem isisavanja, pljuvanja ili povraćanja negativnog materijala izvađenog iz pacijenta. I u tome će im mapacho koristiti jer znaju kako njegovim dimom obložiti želudac prije nego što počnu s isisavanjem.

Dim mapacha djeluje kao zaštita od svega što je šaman isisao iz pacijenta, u slučaju da mu je nešto od tog izvađenog materijala skliznulo niz grlo i ušlo u njegovo tijelo. Na isti način dim pomaže šamanu da povrati ili ispljune izvađeni negativni materijal.

Slika iznad: Tabaquero Enrique Flores

Tabaquero putem dima duhana može odrediti u kakvom je stanju osoba koja će sudjelovati u ayahuasca ceremoniji, uvidjeti zdravstveni problem pacijenta prilikom liječenja, postaviti dijagnozu pacijenta, prognozirati ishod liječenja, neke situacije ili problema. A promatrajući pepeo duhana dobiti će još dodatnih informacija o pacijentu ili njegovoj bolesti, spoznati nešto važno o toj osobi, njenom liječenju ili prirodi problema koji ima.

I sam se pepeo smatra moćnim pomoćnikom jer pepeo izgorjelog duhana zadržava moć duha biljke.  Tako se često u liječenju koristi pepeo mapacha koji se prvo pomiješa sa pljuvačkom šamana, a zatim se natrlja na pacijentovo tijelo da bi se iscijelio cijeli niz zdravstvenih tegobam od problema s kožom, ugriza insekata, upala grla do probavnih smetnji.

Slika iznad: Liječenje duhanom

I nakon što postane tabaquero šaman će redovito nastaviti s dijetom duhana kako bi produbio svoj kontakt s mapachom, nastavio učiti, stekao veću iscjeliteljsku moć i mogao još bolje pomagati drugima.

„Duhan je lijek za tijelo, može očistiti limfni sustav i pomoći tijelu da se očisti od toksina.“

Sok duhana naročito je snažan i omogućuje temeljito čišćenje na svim razinama. Uzemljuje nas, otvara naše srce i um, pročišćava dušu. Poput svih svetih biljka, duhan je prožet snažnim duhom koji je sposoban i voljan obdariti šamana čudesnim i ljekovitim svojstvima. Za Indijance njegova upotreba u komercijalne svrhe u proizvodnji cigareta i njegovo neprimjereno korištenje predstavlja uvredu duhana i nepoštovanje ove biljke, a kako duh duhana ne tolerira ovo poniženje reagira na strašan način, pa milijuni ljudi diljem svijeta umiru zbog bolesti povezanih s pušenjem.

Slika iznad: Ručno motanje mapacho duhana (Nicotiana rustica).

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…