Početna Novi svjetski poredak FACEBOOK GODINAMA ŠPIJUNIRA VAŠU DJECU: Apple žestoko napao velikog konkurenta

FACEBOOK GODINAMA ŠPIJUNIRA VAŠU DJECU: Apple žestoko napao velikog konkurenta

Facebook Research platforma najmanje tri godine špijunira korisnike, i to za mjesečnu naknadu od 20 dolara - prenosi TechCrunch

‘Softver za pristup osnovnoj mapi’ eufemizam je za špijunažu. Barem tako tvrdi Apple koji je krenuo u veliku kampanju borbe protiv NSA, Facebooka i Googlea. Ne toliko zbog zaštite korisnika, koliko zbog argumenta da vlada SAD-a zaobilaznim putem penetrira u njihov zaštićeni kod.

Rasprodaja privatnosti

Facebook je tako ciljanoj skupini korisnika od 13 do 25 godina starosti nudio novac za pristup mobilnim uređajima. To bi ostvarivao nakon što su klijenti potpisivali certifikat pristupa – tada bi Facebook (i)legalno nadzirao SMS-ove, e-mail, web pretrage i trgovinu, a posebno problematično zvuče screenshotovi kojima je tvrtka analizirala ponašanje korisnika na iPhone uređajima, kao i njegove specifičnosti.

Projekt Atlas

Apple je ranije aplikacije zaustavljao, no ovaj puta nisu mogli pošto je Facebook ugovore sklapao izravno s korisnicima. Famozni Project Atlas čak je na papiru bio samostalna platforma, ali ga je Apple vrlo brzo razotkrio pa je Facebook morao priznati krivicu. Zanimljivo, glasnogovornik korporacije nije znao novinarima odgovoriti zašto bi netko imao pristup ovakvoj telemetriji ako posrijedi nije špijunaža.

Apple bi, s obzirom na sve okolnosti, mogao ukinuti Facebook sa svojih platformi, a to bi bila prava mala katastrofa za Zuckerberga. Ne i za djecu željnu lake zarade, makar to značilo i odricanje od privatnosti.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…