Početna Doba razotkrivanja KARIKA KOJA NEDOSTAJE: Umjetna inteligencija otkrila novu vrstu pračovjeka
Doba razotkrivanja - Odabrano - 23.01.2019.

KARIKA KOJA NEDOSTAJE: Umjetna inteligencija otkrila novu vrstu pračovjeka

Popular Mechanics objavljuje kako je AI (umjetna inteligencija) predvidio postojanje nove i neotkrivene drevne podvrste čovjekovog pretka, sukladno dokaznom materijalu koji mu je prezentiran

AI (umjetna inteligencija) sve se češće koristi u analizama i predikcijama znanstvene građe, a ne iznenađuje što su neke teze prilično kontroverzne.

Tako Popular Mechanics objavljuje kako je AI predvidio postojanje nove i neotkrivene drevne podvrste čovjekovog pretka, sukladno dokaznom materijalu koji mu je prezentiran. Ti skriveni preci suvremenog čovjeka živjeli su u Aziji i, po AI-ju, bili hibridna vrsta između Denisovskog čovjeka i Neandertalca nastala prije oko 744.000 godina. Nije poznato gdje su se križali, ni gdje bi im se mogli pronaći ostaci, a znanstvenici smatraju da je veliko područje možebitnog pronalaska od Sibira, zapadne Azije do Altaja.

“AI je ovu mogućnost iznio nakon analize genoma, stotina tisuća simulacija i uvidom u slične demografske procese pračovjeka.“

Zanimljivo, u kolovozu prošle godine usred ovog istraživanja objavljeno je otkriće ostataka žene stare oko 90.000 godina sa zajedničkim genetskim materijalom Denisovca i Neandertalca. Samim time je AI, ni ne znajući, bio u pravu pa previše ne čude sve snažnija lobiranja da se umjetna inteligencija pozabavi i tranzicijskim ljudima, odnosno famoznom ‘karikom koja nedostaje’. Kako će ovim pristupom biti riješene teze o nastanku čovjeka koje uključuju i darvinizam i panspermiju i izvanzemaljski utjecaj nije jasno zašto istraživanje nije dobilo zeleno svijetlo.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…