Početna Novi svjetski poredak HRVATSKA UVODI ZAKON O CENZURI INTERNETA: HDZ odlučuje što je istina, a što laž

HRVATSKA UVODI ZAKON O CENZURI INTERNETA: HDZ odlučuje što je istina, a što laž

Hrvatska Vlada uvodi Zakon o nedopuštenom ponašanju na internetu, čime se ograničava sloboda komentiranja i mišljenja na društvenim mrežama

Glavna slika: Dolaze li nam vremena u kojima će sloboda govora postojati samo na Mjesecu?

Orvelijanski zakoni uobičajeni su u totalitarnim sustavima, no da će jedna od EU članica na ovaj način narušavati ljudska prava predviđali su samo ‘teoretičari zavjera’. Sada je zavjera postala praksa, a HDZ, HNS i SDSS smatraju kako upravo oni imaju pravo na odluku što je istina, a što laž. Društvene mreže i mediji naći će se na udaru, a i dalje nije jasno kako će Hrvatska penalizirati ‘krivce’, bilo da je riječ o YouTubeu ili Facebooku, bilo da je riječ o komentatoru.

“Zanimljivo je da će se kažnjavati i vlasnike stranica na kojima je utvrđen ‘govor mržnje’ ili ‘lažne vijesti’, što će ugasiti brojne nezavisne portale i autore.“

HDZ bi tako mogao kazniti sve one koji tu stranku optuže za ‘kriminalnu pretvorbu i privatizaciju’, ‘torbarenje’ ili ‘mito i korupciju’. Sve ulazi u domenu govora mržnje, teorije zavjere i potencijalnih lažnih vijesti. Nije poznato hoće li i laži tijekom predizborne kampanje, javne prijetnje ili otkrivene afere njihovih političara isto tako biti osuđene, ili je sve rezervirano isključivo za oporbu, medije i pojedince.

Istovremeno se na Vrhovnom sudu SAD-a i govor mržnje okarakterizirao kao segment slobode govora, pa ubuduće neće biti kažnjavan drakonskim kaznama kao dosad. Očito se široko ratno polje boraca za društvenu pravdu prebacuje u granice EU, i to neočekivano na Balkan.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…