Početna Odabrano Kirgistanski parlament donio odluku o uvođenjo 100% organske poljoprivrede u roku od 10 godina

Kirgistanski parlament donio odluku o uvođenjo 100% organske poljoprivrede u roku od 10 godina

Kirgistan će postati tek druga država na svijetu koja će se pretvoriti u stopostotni poljoprivredni raj, nedavno je izvijestio kirgistanski portal 24.kg

Ovaj potez Kirgistana uslijedio je nakon što je 2015. Butan najavio da će do 2020. uvesti proizvodnju isključivo i jedino organske hrane, poslije petogodišnjeg postupnog ukidanja preostale neorganske poljoprivrede u toj zemlji.

Dastanbek Djumabekov, predsjednik Jogorku Keneša (Parlamenta) Kirgistana, naložio je vladi da implementira plan kojim poljoprivredna proizvodnja u toj zemlji treba postati sto posto organska unutar deset godina.

Kirgistan u srednjoj Aziji planinska je zemlja bez izlaza na more. Graniči s Kazahstanom na sjeveru, Uzbekistanom na zapadu i jugozapadu, Tadžikistanom na jugozapadu i Kinom na istoku. Njegov glavni i najveći grad šestomilijunski je Biškek. Poljoprivredni sektor koji čini preko 40 posto radne snage te zemlje jedan je od najvećih ekonomskih sektora Kirgistana.

„U pisanoj odredbi stoji da poljoprivrednici neće smjeti koristiti bilo kakve agrokemikalije, pesticide (toksične kemikalije), sintetske tvari, hormone, regulatore rasta, prehrambene aditive, GMO-e, antibiotike ili bilo koje druge aditive, izuzev organskih certificiranih proizvoda za zaštitu biljaka i organskih gnojiva.“

Nadzor nad implementacijom tog organskog plana povjeren je parlamentarnom Odboru za agrarnu politiku, vodne resurse, ekologiju i regionalni razvoj.

Godine 2014. Republika Kirgistan postala je ujedno među prvim zemljama na svijetu koja je zabranila uzgoj GMO usjeva, kao i uvoz te prodaju svih GMO proizvoda. Ova zabrana kasnije je promijenjena, pa su u uvezenoj hrani bile dopuštene niske razine GMO kontaminacije  (0,9%).

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…