Početna Doba razotkrivanja NESSIE PRED KONAČNIM RAZOTKRIVANJEM: Loch Ness podvrgnut iscrpnoj eDNK analizi
Doba razotkrivanja - Odabrano - 25.02.2019.

NESSIE PRED KONAČNIM RAZOTKRIVANJEM: Loch Ness podvrgnut iscrpnoj eDNK analizi

Jesmo li došli do trenutka kada možemo staviti točku na i na ovu legendu?

Misterij jezera Loch Ness više od stoljeća fascinira brojne istraživače, od znanstvenika do legendarnih autora poput Arthura C. Clarkea.

Sada bi se priča napokon mogla privesti kraju. Tim znanstvenika sa Sveučilišta Otago na Novom Zelandu pod vodstvom profesora Neila Gemmella prošle je godine uzeo uzorke vode iz svih strateški ključnih dijelova jezera, a primjenom revolucionarne metode eDNA (DNK izolirana iz okoliša) očekuju se presudni rezultati. Od prapovijesnog bića, ogromne jegulje do invociranog demona (Aleister Crowley živio je u jezerskoj Boleskine House odakle je izvodio okultne rituale) došli smo do trenutka kada možemo staviti točku na i na ovu legendu.

Tri stotine uzoraka vode sadrži DNK kompletnog jezera i trenutno prolaze analizu usporedbe s postojećim živućim vrstama u bazi podataka. Bilo kakva anomalija bit će registrirana i zabilježena.

„Profesor Gemmell navodi kako je postojeću metodu već koristio i iz vode uspio detektirati tisuće različitih životinjskih vrsta.“

Tehnologija detekcije genoma iz okoliša po njemu je prilično precizna, iako vrijedi istaknuti da davno preminuli organizmi vjerojatno neće biti primijećeni, pa ako je Nessie nekoć davno živjela u jezeru danas ju se može locirati jedino pronalaskom skeleta.

Teoretski bi se nepoznati DNK elementi tijekom analize mogli prepoznati, pa će se znati kako u jezeru postoji nepoznato biće, no znanstvenici sumnjaju u takav epilog. Kritičari tvrde kako ovakva analiza ne može detaljno predočiti promatran okoliš već samo skup njegovih dijelova. Bilo kako bilo, ako u softver dođe ‘klaster’ nepoznatog genoma možemo očekivati pravu opsadu Loch Nessa. A tomu se nadaju i lokalni turistički djelatnici.

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…