Početna Odabrano Sok od bobica – eliksir života

Sok od bobica – eliksir života

Ne samo što borovnice, europske brusnice i američke brusnice dokazano imaju antikancerogeno djelovanje, one ujedno sprječavaju oksidaciju štetnih lipoproteina niske gustoće (LDL) koji prenose kolesterol povezan sa srčanim i moždanim udarima

Život na subarktičkom otoku nikada nije bio lak, posebno sredinom devetnaestog stoljeća. Ako biste se razboljeli najvjerojatnije biste umrli. Nije bilo trgovina, liječnika ili bolnica. Zimi nikada niste vidjeli Sunce. Sredinom dana ledeno nebo jednostavno bi se rasvijetlilo kao da sviće, a potom bi opet ugaslo. Tu je moj pradjed proveo 105 godina.

Kad je pradjedu bilo pedeset prosječan čovjek u Sjedinjenim Državama koji je bio rođen iste godine kad i on već je bio mrtav. (Očekivani životni vijek u SAD-u 1900. bio je 47 godina.)

„Morate se, dakle, zapitati što je to pradjeda održalo na životu u tako surovim i okrutnim uvjetima.“

I ne samo njega nego i bezbrojne druge stogodišnjake koji su živjeli u hladnim planinskim skrovištima i zabačenim mjestima. Kako to da su u tim surovim uvjetima bili zdravi i dugovječni?

Možda je to zbog bobica

Moja potraga započela je na otočju Åland između Finske i Švedske i odvela me do Himalaja, prije nego što sam se vratio do vlastitog nasada bobica u Great Smoky planinama. Dopustite da objasnim. Kad je moja baka bila u svojim srednjim devedesetima upitao sam je: «Postoji li neka obiteljska tajna dugovječnosti? Tvoja sestra Hilma sada ima 100 godina. Otkad znam za sebe nisam vidio da si bila bolesna makar jedan dan. Kako je to moguće?»

Slatko mi se nasmiješila kako to već bake rade i tiho prošaptala: «Možda je to zbog bobica.» Odjednom sam shvatio koliko recepata imamo za europske brusnice.

Europske brusnice srodne su borovnicama, grmolikim borovnicama, američkim brusnicama i drugim vrstama bobica, a svom bobičastom voću – kao i grožđu – zajedničko je da sadrži antioksidacijske pigmente zvane antocijanini. Ako ste ikada brali borovnice a kasnije se mučili da operete mrlje s ruku, to je zato što sok ima malu molekularnu veličinu, što mu također omogućava da poboljša cirkulaciju i dotok kisika u kapilarama bogate organe poput mrežnice oka i mozga. Zanimljivo, sad kada o tome razmišljam, baka nikada nije imala proširene vene niti je nosila naočale.

Ne samo što borovnice, europske brusnice i američke brusnice dokazano imaju  antikancerogeno djelovanje, one ujedno sprječavaju oksidaciju štetnih lipoproteina niske gustoće (LDL) koji prenose kolesterol povezan sa srčanim i moždanim udarima.

„Sokovi od bobica ‘pojedu’ kolesterol, gljivice i E. coli i ‘ispljunu’ ih iz tijela.“

Vino besmrtnosti

Možda je najimpresivniji sok od bobica onaj od goji bobica s Himalaja. Postoje tvrdnje da je Li Qing Yuen, koji je navodno doživio 252 godine, svakodnevno konzumirao ‘juhu’ od Lyciuma (goji bobica). Hmm, juha od sirovih bobica!

Jedan od najčudesnijih DVD-ova koje sam u životu pogledao onaj je onkologa dr. Victor A. Marcial-Vega koji je studirao na Johns Hopkinsu. Nosi naslov Kiselina je za akumulatore, ne za zdrave ljude. Pod mikroskopom možete vidjeti zapanjujuću preobrazbu bolesnih crvenih krvnih zrnaca u zdrava zrnca. Čudo se dogodilo u svega dvanaest dana primjene soka od goji bobica.

Ne samo što obožavam okus soka, nego koristim i čitave bobice za doručak od namočenog zobenog griza. Ne mogu dočekati vino od goji bobica. Mmm, vino besmrtnosti bogato resveratrolom! Ups, zanio sam se.

Kao što sam rekao, moja potraga za izvorom mladosti završila je u mom vlastitom dvorištu.

Pročitajte sljedeće

IPAK SE NEŠTO MIJENJA

Jedna čikaška sutkinja nedavno je naložila tom gradu da vrati na posao te isplati izgublje…