Početna Doba razotkrivanja DOKAZI O PANSPERMIJI – Život je na Zemlju došao iz svemira
Doba razotkrivanja - Odabrano - 22.01.2019.

DOKAZI O PANSPERMIJI – Život je na Zemlju došao iz svemira

U jednoj studiji europski i američki znanstvenici tvrde kako nalazi na meteoritu iz Murchisona upućuju na zaključak da važne sastavnice ranog genetskog materijala potječu iz svemira. Te sastavnice imale su ključnu ulogu u podrijetlu života na Zemlji

Glavna slika: Djelić meteorita iz Murchisona

Dana 28. rujna 1969. kod mjesta Murchison u Australiji pao je meteorit. Prikupljeno je stotinjak kilograma materijala u komadima koji teže do 7 kg. Meteorit iz Murchisona jedan je od najpoznatijih i najviše proučavanih meteorita. Spada u rijetku grupu ugljičnih kondrita, što znači da sadrži organske materijale. Zbog visokog postotka vode vjeruje se da je kometskog podrijetla. Na njemu su zasad pronađene čak 92 aminokiseline od kojih svega 19 postoji na Zemlji. U novoj studiji europski i američki znanstvenici tvrde kako nalazi na meteoritu upućuju na zaključak da važne sastavnice ranog genetskog materijala potječu iz svemira. Te sastavnice imale su ključnu ulogu u podrijetlu života na Zemlji. Studija je objavljena u Glasilu Zemljine i planetarne znanosti pod naslovom ‘Izvanzemaljske nukleobaze u meteoritu iz Murchisona’.

Formiranje izvan Zemlje

Pronađene su nukleobaze molekula uracila i ksantina, što su prethodnice DNK i RNK molekula. Materijal je testiran kako bi se utvrdilo jesu li molekule dospjele izvan Zemlje ili je razlog njihove prisutnosti Zemljina kontaminacija. Stručni tim pronašao je dva različita ugljikova izotopa. Nukleobaze sadrže formu ugljika-12 i ugljika-13. Ugljik-13 uobičajeno se nalazi u međuzvjezdanom plinu, što upućuje na formiranje izvan Zemlje.

Dr. Zita Martins iz Odjela za Zemljinu znanost i inženjerstvo sa Sveučilištu Imperial u Londonu tvrdi kako istraživanje donosi dokaze koji objašnjavaju evoluciju ranog života.

„Vjerujemo da je rani život na Zemlji preuzeo nukleobaze iz meteoritskih ostataka koji su imali ulogu u genetskom kodiranju.“ – naglašava Martins.

Komete nositelji života

Prije četiri milijarde godina veliki dio kamenja koji su slični meteoritu iz Murchisona padao je na Zemlju u vrijeme kada se formirao prvi život. „Budući da meteoriti predstavljaju materijal koji je nastao od formiranja Sunčeva sustava, ključne sastavnice života poput nukleobaza mogle bi biti široko rasprostranjene u svemiru.“ – ističe profesor Mark Sephton. Takvi uvjeti utjecali su na proces koji je poslije milijardu godina doveo do stvaranja flore i faune.

Dva tipa nukleobaza koji su pronađeni izdvojeni su zahvaljujući tehnika spektrometrije i kromatografije plinova. Te tehnike nisu bile dostupne u prijašnjim studijama meteorita iz Murchisona. Martins naglašava kako su metode izuzetno složene, što je dodatni razlog zašto dosad nisu izvedene. Znanstvena studija može se preuzeti s internet stranice:

http://dx.doi.org/10.1016/j.epsl.2008.03.026

Po svemu sudeći, studija ide u prilog teoriji panspermije što ju je razvio astrofizičar Fred Hoyle. Hoyle, naime, tvrdi kako je život na Zemlju prispio zahvaljujući kometima koji su nosili primitivne oblike života.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…