Početna Odabrano Oregon kreće u legalizaciju psilocibinskih gljiva

Oregon kreće u legalizaciju psilocibinskih gljiva

Američka savezna država Oregon najavila je potencijalnu dekriminalizaciju psilocibinskih gljiva, javlja Rolling Stone magazin

Glavna slika: Psilocybe pelliculosa

Oregon će se za godinu dana priključiti Kaliforniji i Coloradu koji su već promijenili percepciju gljiva kao medicinskog pripravka. Problematika leži u tome što je psilocibin trenutno u Klasi I. kontroliranih supstanci, što znači da poput heroina i kokaina nema apsolutno nikakvog medicinskog potencijala. Kako se u praksi javljaju sasvim drukčija iskustva znanstvenici su odlučili istražiti njegove dobrobiti kod depresije, anksioznosti i ovisnosti.

Zakonodavci nisu tako otvoreni prema promjenama, stoga zajednica najviše nade polaže u referendume i inicijative. Sveučilište Hopkins već je dalo preporuku za prebacivanje psilocibina u Klasu IV. gdje se nalazi i Xanax, no političke strukture odugovlače proces i rastežu ga do najdužih pet godina za reklasifikaciju. Stoga su se u priču uključile udruge koje će u pojedinim saveznim državama organizirati javni plebiscit, a željeni rezultat bit će dekriminalizacija posjedovanja i legalan uzgoj uz prethodno odobrenu licencu.

U sličnom je položaju i MDMA čija je istraživanja već amenovao FDA, pa će najkasnije do 2021. krenuti klinička testiranja učinkovitosti na PTSP. Sve ovo su rezultati MAPS-a (Multidisciplinarna asocijacija psihodeličnih studija) koji neumorno okuplja rastuću znanstvenu i aktivističku zajednicu. Oregonska inicijativa već je primila upozorenje da pripreme za referendum moraju biti što prije obavljene, sudeći po iskustvima iz Denvera gdje inicijativa nije prošla na nedavno završenim izborima za američki Kongres. Političke institucije dale su sve od sebe da birokratskim igrama onemoguće, a zatim i odgode referendum. U Kaliforniji, pak, nije skupljeno dovoljno potpisa, što govori kako je nužno i dobro izreklamirati kampanju.

„Sve ovo su iznimno bitne smjernice za Oregon, državu koja bi tako mogla postati prva savezna država s legalnim psilocibinskim gljivama.“

 

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…