Početna Buđenje iz matriksa Objašnjenje Terencea McKenne zašto naša kultura ubija samu sebe
Buđenje iz matriksa - Odabrano - 05.12.2018.

Objašnjenje Terencea McKenne zašto naša kultura ubija samu sebe

Stoljećima smo već fokusirani na simbole destrukcije, vođeni simbolima koji gledaju samo u prošlost, a ne i u budućnost, i zbog toga nam je svijest zastarjela i nije se u stanju prilagođavati

Govoreći o budućnosti i negativnim posljedicama do kojih dovodi kultura, suvremeni mudrac Terence McKenna je u Esalenu 1992. razgovarao s Ralphom Abrahamom i Rupertom Sheldrakeom. Njegove riječi na toj konferenciji prije nekih 25 godina danas se u svjetlu društvenog ludila čine osobito vidovitim.

„Kultura nije vaš prijatelj. Ona je tu jer pogoduje drugim ljudima i odgovara raznim institucijama, crkvama, kompanijama, ubiračima poreza i slično. Ona vas obespravljuje, koristi i zloupotrebljava. Kultura nikoga od nas ne tretira dobro“, kazao je McKenna.

Njegova je premisa da će se zapadnjačka kultura na kraju uništiti zbog nedostatka smislene promjene i zbog neadekvatne reakcije na probleme koje stvaramo. McKenna ističe da dvadeseto stoljeće nije dalo gotovo nijednu novu smislenu socijalnu filozofiju koja bi bila prilagođena promjenama do kojih su u našem svijetu dovele industrijska i tehnološka revolucija, limitirajući tako našu viziju budućnosti, kočeći našu viziju budućnosti i podupirući socijalnu entropiju.

„Sramota je za socijalnu filozofiju 20. stoljeća što su frojdovska psihoanaliza i fašizam jedine dvije inovativne socijalne ideje koje to stoljeće može nazvati svojima“, kaže Mckenna. „To su dva autentična ideološka doprinosa koje je dalo 20. stoljeće.“

Kao što je utvrdio znanstvenik Joseph Campbell, mit, simbol i priča, iznad samog jezika, univerzalni su komunikacijski alati ljudske psihe. Spoznaja je to koja nam pomaže razumjeti razvoj pojedinačnog i kolektivnog.

Slike i simboli na koje smo fokusirani, bilo svjesno ili nesvjesno, temelj su svake budućnosti koju gradimo, bilo da je riječ o budućnosti u kojoj se može živjeti ili nekoj drukčijoj.

„McKenna je bio svjestan da su vodeće slike i simboli današnjice već predugo nazadni, ukazujući tako na povijesno neizbježan put koji vodi prema propasti.“

Današnja glazbena industrija i industrija zabave i propagande prepune su slika nasilja i duhovnog uništenja. Naše institucije, pa čak i naše valute, zagađene su mračnim simbolima okultnoga, a naša kolektivna svijest fiksirana je na slike dominacije, razaranja i smrti, koje pokreću čak i naš tehnološki razvoj.

„Stoljećima smo već fokusirani na simbole destrukcije, vođeni simbolima koji gledaju samo u prošlost, a ne i u budućnost, i zbog toga nam je svijest zastarjela i nije se u stanju prilagođavati“, dodaje McKenna.

Tko je, međutim, među nama sposoban modernizirati našu viziju kada su najviše društvene institucije danas toliko očito nazadne, korumpirane i krivih usmjerenja?

Odgovor leži u pojedincu. U vama.

I na kraju završna McKennina poruka:

„Moramo stvoriti kulturu, ne gledati televiziju, ne čitati novine i ne slušati radio. Stvorite umjesto toga svoj vlastiti program.“

 

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…