Početna Doba razotkrivanja JERRY FREEMAN – CIVIL KOJI JE ILEGALNO ŠETAO SUHIM JEZEROM PAPOOSE
Doba razotkrivanja - Odabrano - 06.12.2018.

JERRY FREEMAN – CIVIL KOJI JE ILEGALNO ŠETAO SUHIM JEZEROM PAPOOSE

Riječ je zaista o intrigantnom svjedočanstvu noćnih svjetala koje na posredan način potvrđuju lokaciju tajne baze S-4 o kojoj je svjedočio Bob Lazar

Glavna slika: Jerry Freeman tijekom svoje legendarne ekspedicije 1997. godine kada je ilegalno prošao kroz vojni poligon Nellis gdje su smještene baze Area 51 i navodna baza S-4. Freeman je preminuo 2001. godine.

[Napomena urednika portala Nexus-Svjetlost: U tijeku aktualnosti dokumentarca o Bobu Lazaru o čijoj svjetskoj premijeri smo izvijestili OVDJE, slijedi jedna povezana priča koju je autor obje vijesti Giuliano Marinković i osobno istraživao.]

Podsjetimo se još jednom svjetske premijere dokumentarca Bob Lazar: Area 51 i leteći tanjuri. Bob Lazar je najpoznatiji ufološki zviždač svih vremena. Zahvaljujući njemu tajna baza Area 51 stavljena je pod povećalo javnosti.

Najzanimljivija svjedočanstva Boba Lazara govore o obrnutom inženjeringu devet letećih tanjura koji su bili smješteni u tajnoj bazi S-4 na suhom jezeru Papoose unutar vojnog poligona Nellis u Nevadi. Iako na internetu postoji nekoliko proturječnih izvora oko pravih koordinata baze, ugrubo je riječ o ovoj poziciji:
37 06 50.83N, 115 50 19.76W

Putem servisa Google Earth moguće je pregledavati satelitske snimke tog područja čak do 1980-ih, premda je rezolucija loše kvalitete. Žuta pribadača prikazuje približnu lokaciju gdje se uz rub planine nalaze (ili su se nalazili u jednom trenutku potkraj 1980-ih) maskirani hangari s devet letećih tanjura gdje se, kako tvrdi Lazar, izvodio obrnuti inženjering. Ovako to izgleda na servisu Google Earth:

Servis Bing Maps ima nešto bolju rezoluciju istog područja na slici ispod:

Kod uvećanja tu se jasno može vidjeti zemljani put sa sjeverne strane suhog jezera koji vodi sve do suhog jezera Groom Lake (npr. Lazar je tvrdio da bi ih kod slijetanja na Groom Lake čekao autobus koji ih je vodio zemljanim putem do suhog jezera Papoose Lake). Vidljiv je također i jedan istočni put. Naravno, potvrditi ili negirati ovu lokaciju izuzetno je teško s obzirom na lošu rezoluciju u javnoj domeni i na tajnost cijelog vojnog poligona.

U igru ulazi Jerry Freeman

No, nedavno sam se sjetio civila za kojega znamo da se kradom uspio prošuljati cijelim područjem poligona Nellis, pa je tako i uspio proći uz suho jezero Papoose. Riječ je o Jerryju Freemanu – arheologu koji je svim silama htio ispuniti svoj životni san, a to je da prođe kroz vojni poligon Nellis. Naime, čovjek je išao tragom skupine pionira poznatih kao ’49-aši’ koji su potkraj 1840-ih tijekom zlatne groznice u Kaliforniji prošli izuzetno naporno putovanje od Utaha, Nevade (današnje područje vojnog poligona Nellis) pa sve do Kalifornije. Kada mu vlasti nisu dale dozvolu da obavi svoju ekspediciju preko vojnog poligona Jerry je to učinio na svoju ruku – ilegalno.

U jednom od svojih predavanja novinar George Knapp znao je spomenuti da je Jerry tijekom tog putovanja prolazio uz suho jezero Papoose na istoj lokaciji gdje se trebala nalaziti Lazarova baza s devet letećih tanjura skrivenih u hangarima. Tada sam se prisjetio da sam sve te originalne članke o Freemanu arhivirao prije više godina. Neki od tih materijala više nisu na internetu (ili ih se može naći samo preko servisa archive.org ako znate gdje treba tražiti).
Prolazeći uz suho jezero Papoose, Jerry tijekom dana nije uspio vidjeti ništa neobično (sam Lazar tvrdi da je baza veoma dobro kamuflirana jer hangari prirodno slijede obrise planine, pa se mogu uočiti tek iz veoma bliske udaljenosti).
Treba uzeti u obzir da Freeman uopće nije zainteresiran za NLO-e i da je relativno skeptičan. Njega je zanimalo samo da ispuni svoj san i prođe cjelokupnom rutom 49-aša. No, čak i uz takvo oprezno stajalište, Freeman ipak svjedoči u svom dnevniku da je tijekom noći na toj lokaciji vidio dva neobična svjetla, od kojih je jedno izgledalo poput otvaranja i zatvaranja vrata hangara.

U narednom tekstu predstavit ću neke od izvora koje sam otkrio i prikupio tijekom niza godina preko snimki zaslona i nekoliko prijevoda.

Primjerice, ovo je referencija iz 1997. godine objavljena u velikom članku Las Vegas Suna o Freemanovom epskom putu:

U ovom dijelu Freeman navodi kako „tijekom dana nije mogao vidjeti ništa na području suhog jezera Papoose, no onda nastavlja: „Tijekom noći priča je bila drukčija.“ Freeman je tada vidio nekoliko svjetala. Jedno je izgledalo poput vozila osiguranja koje je prolazilo područjem. Međutim, drugo svjetlo bilo je nepomično na jednom mjestu i izgledalo je da se povećava i smanjuje, poput otvaranja i zatvaranja vrata hangara. Freeman naglašava da nagađa jer je iz te udaljenosti bilo teško razaznati o čemu je riječ.

U drugoj snimci zaslona iz istog članka imamo i direktan zapis iz njegova dnevnika putovanja:

Tekst doslovno kaže: „Uz planinu suhog jezera Papoose vidio sam svjetla. Vozila osiguranja? Vrata hangara koja se otvaraju i zatvaraju? Ne želim tvrditi da znam točno o čemu je riječ. Nije mi namjera da se u to upuštam, niti da bilježim viđenja NLO-a. Nisam došao ovamo da narušavam nacionalnu sigurnost.

A onda imamo još zanimljiviji dio priče. Tijekom 1990-ih istaknuti istraživač baze Area 51 bio je Glen Campbell. Izdavao je glasilo Desert Rat i došao je živjeti u gradić Rachel kako bi mogao pratiti sve vijesti oko baze. U to je vrijeme gostovao i u brojnim dokumentarcima o bazi.

 

Slika iznad:Glen Campbell – legendarni istraživač baze Area 51.

Poslije otprilike desetak godina Campbell se povlači iz istraživanja, zauzimajući skeptično stajalište o svim glasinama oko baze Area 51. No, kasnije će i sam Campbell zaboraviti detalje koje je osobno saznao od Jerryja Freemana. Campbell ga je intervjuirao 21. srpnja 1997. Ti materijali danas su dostupni samo preko servisa archive.org:
https://web.archive.org/web/19991008174711/http://ufomind.com:80/area51/list/1997/jul/a21-002.shtml
Evo kako se Campbell prisjeća tog intervjua u ovoj snimci zaslona:

Campbell izvještava da mu je Freeman na fotografijama pokazao gdje je vidio svjetla. Svjetlo koje se kretalo bilo je u skladu s kretanjem vozila na sjeveroistočnoj strani jezera. Međutim, tada Campbell iznenađeno kaže da drugo statično svjetlo odgovara lokaciji Lazarove tajne baze s letećim tanjurima. Sam Campbell tada tužno izjavljuje:Zašto ta Lazarova priča nikako da umre?“ Dodaje da nije previše ispitivao Freemana, stoga ne zna koliko su se svjetla dugo vidjela (taj podatak saznat ćemo iz drugog izvora). Campbell opisuje još jedan važan dojam. Komentira kako Freeman nije znao da je lokacija koju je označio označavala lokaciju Lazarove navodne baze (čime sama potvrda dobiva još više na važnosti).

No, 12 godina Campbell u skeptičnijem aranžmanu zaboravlja ove važne detalje. https://web.archive.org/web/19991009062345/http://ufomind.com:80/area51/list/1997/jul/a24-002.shtml
Godine 2009. napisao je ovo na svom blogu:


Campbell piše kako mu je Freeman „možda opisao neka nejasna svjetla ili bljeskove, ali da se sada više ne sjeća tih detalja“.

Tu je i jedna referencija u članku objavljenom u LA Times (opet dostupan preko servisa archive.org):
https://web.archive.org/web/19991104055643/http://sightings.com:80/ufo/area51hike.htm

Članak piše o Freemanu: „Otkrio je nešto što je izgledalo poput osvijetljenih vrata koja su se pojavljivala i nestajala u tami udaljenog suhog jezera Papoose gdje ljubitelji urota smatraju da se nalazi lokacija podzemnih hangara u kojima znanstvenici obavljaju obrnuti inženjering srušenog letećeg tanjura.

Daljnjim istraživanjem uspio sam pronaći i navod koji opisuje trajanje svjetla na starom forumu Dreamland Resort:
http://www.dreamlandresort.com/forum/messages/1721.html

Korisnik Whiskey3 piše kako je nekoliko puta telefonom razgovarao s Freemanom u vezi njegove ekspedicije kroz vojni poligon Nellis. Dodaje da je detaljno ispitivao Freemana i tako doznao da je tijekom noći kod suhog jezera Papoose vidio blještavo svjetlo koje se pojavilo na donjem rubu planine i bilo vidljivo dvadesetak minuta.
Riječ je zaista o intrigantnom svjedočanstvu noćnih svjetala koje na posredan način potvrđuju lokaciju tajne baze S-4 o kojoj je svjedočio Lazar. Jerry Freeman uspio se došuljati do suhog jezera Papoose i svjedočiti onome što je vidio. Zbog njegova javnog priznanja prijetilo mu je i uhićenje, ali vjerojatno zbog medijske aktualnosti njegove priče isto se naposljetku nije dogodilo. Vlastima se, izgleda, nije dalo ulaziti u novi medijski cirkus koji bi u prvi plan ponovno izbacio vojni poligon Nellis.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…