Početna Buđenje iz matriksa Elon Musk vjeruje kako živimo u hologramskom svemiru
Buđenje iz matriksa - Odabrano - 03.12.2018.

Elon Musk vjeruje kako živimo u hologramskom svemiru

Poznati američki inovator Elon Musk otvorio je tijekom gostovanja u najpopularnijem američkom Podcastu temu koja desetljećima otvara brojne rasprave u znanstvenoj zajednici

Živimo li u simuliranoj stvarnosti nalik hologramu? Elon Musk smatra da vrlo vjerojatno da, i da smo zarobljeni unutar pseudopostojanja nalik ‘Matrici’. Ovaj svemir star je 13,8 milijardi godina i, po Musku, to iznosi sasvim dovoljno vremena da bi neka od civilizacija doživjela dovoljan tehnološki razvoj da shvati tu okolnost, te da s istom možda i upravlja ako je upoznala mehanizme funkcioniranja Matrice.

“Ako pretpostavimo da postoji bilo kakva razina napretka, onda će igra biti teško razdvojiva od same stvarnosti ili će civilizacija kao takva zapravo nestati. Jedna od dvije navedene stvari uvijek se dogodi. Zato smo vrlo izgledno u jednoj takvoj igri, simulaciji… Pošto i dalje postojimo.” Musk, dakle, smatra da bi sama spoznaja o pravoj prirodi Matrice završila njezino izvođenje.

Realnost multiverzuma

“Vrlo je vjerojatno i izgledno da postoje brojne simulacije. Možemo ih, dakako, zvati i stvarnostima ili pak multiverzumima. Medij kroz koji te simulacije nesmetano teku – ma što on bio – vjerojatno je značajno dosadniji od samih simulacija. Zašto bi netko uopće radio simulaciju koja bi bila dosadna? Radiš je da bi bila zabavnija od same polazišne stvarnosti.”

Musk dodaje da će u budućnosti i same videoigre postajati sve bolje ‘destilacije’ zanimljivosti života koje živimo. Baza brojnih SF kratkih priča i novela upravo su simulirane stvarnosti – od ‘Matrixa’, ’13. kata’ pa do ‘Trumanovog svijeta’. A cijelu priču o hologramskoj prirodi svemira započeli su David Bohm, Einsteinov ‘šegrt’ i jedan od najrenomiranijih svjetskih fizičara dvadesetog stoljeća, te Karl Pribram, neuropsiholog sa Sveučilišta Stanford.

Putovanje kroz prostor i vrijeme

Pisac knjige Holografski svemir (izdanje Telediska) Michael Talbot u ovom je dijelu spojio istraživanja dvojice znanstvenika uz implikaciju nevjerojatne pozadine naše cjelokupne stvarnosti.

Godinu 1982. obilježio je jedan od najvećih događaja u znanstvenom svijetu – zahvaljujući laboratoriju fizičara Alaina Aspecta – subatomske čestice u posebnim uvjetima dobivaju zapanjujuću sposobnost komunikacije, bez obzira na udaljenost. No, brzina veća od brzine svjetlosti sama po sebi donosi i probijanje vremenske barijere, što bi u principu značilo da je moguće putovanje kroz prostor i vrijeme u nevjerojatnim brzinama. Ovo je osnova Bohmove teorije po kojoj postoje takve nerealnosti koje su po njemu ‘rupe’ unutar holograma. Hologram je po definiciji trodimenzionalna fotografija ‘uslikana’ laserom u jednom složenom procesu. Za razliku od obične fotografije, hologram zadržava svaku informaciju originala, bez obzira koliko je puta rascijepljen.

Mozak je ‘primopredajnik’

Karl Pribram, pak, smatra da je ljudski mozak ‘primopredajnik’ gigantskog holograma iliti beskonačne svijesti. Po njemu, ključ u svemu imaju nervi kroz koje prolaze impulsi s laserskom svjetlošću, što znači da je i mozak sam po sebi hologram. Ova teorija ujedno nastoji objasniti kako čovjek tijekom života pohrani deset bilijuna bita informacija na tako malom prostoru. Usto je i fascinantna činjenica da bez obzira koliki dio mozga čovjek izgubio prilikom neke situacije, i dalje zadržava sjećanja izuzev manje ‘maglovitosti’.

Musk se tijekom gostovanja pozivao upravo na fizičare, kozmologe i filozofe unutar ‘holografske teze’. I gotovo je siguran da su njihove ideje na pravome tragu. “Zamislite akvarij s ribicom. Taj akvarij ne vidite uživo već preko dviju kamera postavljenih u posve drugačijim kutovima. Pod pretpostavkom da ne znate da je to jedna te ista ribica nakon nekog vremena ćete pomisliti da nekako komuniciraju čim imaju pokrete koji su prilično slični.”

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…