Početna Odabrano Veliki koraljni greben nije mrtav! Dapače

Veliki koraljni greben nije mrtav! Dapače

Fotografije snimljene u lipnju i srpnju 2018. pokazuju zdrave, blistave koralje na brojnim lokacijama koje su 2016. i 2017. godine bile pogođene blijeđenjem

Slika: Veliki koraljni greben jedini je živi organizam na Zemlji vidljiv iz svemira

Centar za istraživanje koraljnih grebena i prašuma (RRRC), neprofitna poduzetna australska organizacija, izvijestila je o vidnim znakovima oporavka koralja pogođenih masovnim blijeđenjem koralja u Velikom koraljnom grebenu (Great Barrier Reef). Tada su svjetski mediji apokaliptički izvještavali da je greben praktički mrtav.

“No, blaže ljeto 2017.-2018., kao i dobra suradnja između znanosti, industrije i vlasti pospješuju oporavak Grebena na mnogim važnim lokacijama.”

Veličanstveni koraljni greben – nedaleko od obale države Queensland na sjeveroistoku Australije – jedno je od sedam svjetskih čuda prirode i najveći živući organizam na svijetu, koji se proteže 2300 km i dom je bogatog morskog svijeta s preko 3000 pojedinačnih sustava podvodnih grebena i koraljnih otočića, kao i stotina tropskih otoka, s nekim od najljepših suncem okupanih, zlatnih plaža na svijetu.

Kao ikoničko čudo prirode i nezaboravno životno iskustvo, Veliki koraljni greben jedno je od najtraženijih turističkih odredišta, s obzirom na to da nudi obilje doživljaja za putnike kao što su ronjenje s dihalicom, ronjenje s autonomnim ronilačkim aparatom (s bocama), razgledavanje iz zraka i pomorske edukacijske ekskurzije.

Fotografije snimljene u lipnju i srpnju 2018. pokazuju zdrave, blistave koralje na brojnim lokacijama koje su 2016. i 2017. godine bile pogođene blijeđenjem, uključujući otok Fitzroy, Mooreov greben i Saksonski greben u blizini Cairnsa, među drugim lokacijama.

Blijeđenje ili izbjeljivanje koralja događa se kada koralji dožive previše stresa – zbog visokih temperatura vode ili loše kvalitete vode – te izbacuju svoje simbiotske zooksantele, gubeći svoje izražajne boje. Ako stresni uvjeti potraju koralji će uginuti, ali ako se uvjeti poprave i vrate se u prihvatljive okvire neki koralji mogu ponovno apsorbirati zooksantele i oporaviti se.

Više recentnih izvještaja i slika koje su snimili turistički djelatnici i sami turisti pokazuju da se neka od koraljnih staništa jako dobro oporavljaju.

„Saksonski greben, primjerice, doživio je određeni oblik izbjeljivanja kod 47,1 posto svojih živih koralja za vrijeme nepovoljnih uvjeta tijekom 2016. Srećom, mnogi izbijeljeni koralji oporavili su se zahvaljujući boljim uvjetima koje smo imali 2018. godine. No, njihov oporavak uvijek će ovisiti o uvjetima u okolišu.” – rekla je Sheriden Morris, izvršna direktorica RRRC-a.

 

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…