Početna Doba razotkrivanja Supravodljivost na sobnoj temperaturi?
Doba razotkrivanja - Odabrano - 06.11.2018.

Supravodljivost na sobnoj temperaturi?

Dvojica uglednih kemijskih fizičara, Dev Thapa i Anshu Pandey, radeći u Bangaloreu u Indiji u srpnju su objavili, u internetskom časopisu arXiv, znanstveni rad u kojem izvješćuju da su upravo postigli to odavno traženo čudo

Supravodljivost je praktički čudesno stanje gdje sav električni otpor u materijalu prestaje postojati te se događaju izvanredne stvari. Da je to jednostavno postići mnogi snovi znanosti – super učinkoviti sustavi prijenosa energije, daleko veći uređaji za pohranu energije, eksponencijalno snažniji električni motori, naprave sa sposobnošću magnetske levitacije, superprovodno magnetsko zamrzavanje i još mnogo toga – ubrzo bi postali stvarnost. No, dosad to nije bilo lako.

Da bi se to dogodilo provodnici se moraju ohladiti gotovo do apsolutne nule (-273,15°C), pa ne iznenađuje da je potraga za supravodljivošću pri imalo višim temperaturama vrlo teška; a supravodljivost pri ‘sobnoj temperaturi’ smatra se nemogućom.

Ipak, dvojica uglednih kemijskih fizičara, Dev Thapa i Anshu Pandey, radeći u Bangaloreu u Indiji u srpnju su objavili, u internetskom časopisu  arXiv, znanstveni rad u kojem izvješćuju da su upravo postigli to odavno traženo čudo – ‘supravodljivost pri sobnoj temperaturi’. Štoviše, tvrde oni, učinili su to koristeći matricu od čestica zlata i srebra, dva materijala koja nikada nisu pokazivala supravodljivost, čak ni pri krajnje niskim temperaturama.

Ne treba ni reći da je ta objava dočekana sa skepsom, ako ne i s pravim zaprepaštenjem.

„Riječi ‘to je nemoguće’ kao da su lebdjele na usnama svih znanstvenika.“

Neki su smatrali da se radi o pogrešnim podacima.  Brian Skinner, postdoktorski fizičar na MIT-u, tvrdi da ‘čudna’ a precizna korelacija između dvije struje podataka koje bi trebale predstavljati slučajni šum jest vrlo sumnjiva i da ukazuje na postojanje nekakve pogreške.

Thapa i Pandey se, pak, drže svoje priče. Kasnije, Pratap Raychaudhuri, fizičar s Tata instituta za temeljna istraživanja u Mumbaiju, istaknuo je da ovi prijeporni podaci uopće ne moraju biti šum nego signal koji potječe od čestičnih polja. No ovi indijski fizičari kažu da njihov rad sada procjenjuju stručnjaci i da će, prije davanja daljnjih komentara, pričekati rezultate.

Dakle, svijet zasad mora čekati. A čekamo i nastavljamo pratiti što se zbiva i mi na portalu Nexus-Svjetlost…

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…