Početna Novi svjetski poredak Tesla je patentirao prvi dron i vjerovao da isti svijetu može donijeti trajni mir

Tesla je patentirao prvi dron i vjerovao da isti svijetu može donijeti trajni mir

„Najveća vrijednost mojega izuma proizaći će iz njegovog utjecaja na ratovanje i naoružanje jer on će svojom zajamčenom i neograničenom sposobnošću uništenja dovesti do trajnog mira među narodima.“ – Nikola Tesla

Premda Nikoli Tesli za njegova života nikada nisu u pravoj mjeri pripisane zasluge za njegova postignuća, utjecaj koji je izvršio na današnji svijet – u potpunosti zasnovan na tehnologiji – nemoguće je osporiti. U tom smislu Tesla je ustvari utjecajniji od svih drugih znanstvenih mislilaca 20. stoljeća budući da su njegova pionirska djela položila temelje za razvoj bežične komunikacije, lasera, naprednih pogonskih sustava, robotike i brojnih drugih tehnologija, no sve to još nije bilo moguće u vrijeme kada je on zatražio patentiranje prvog bespilotnog, daljinski upravljanog vozila, odnosno drona, kako te letjelice danas nazivamo.

Prvi patentirani dron

Godine 1898. ovaj je vizionar prijavio patent koji je u Američkom uredu za patente u New Yorku uveden pod oznakom #US000613809 i pod nazivom Metoda i aparat za kontroliranje mehanizma pokretnih plovila ili vozila. Dotični je izum trebao omogućiti bespilotno vozilo na vlastiti pogon, a u kojem je Tesla vidio brojne potencijalne funkcije od kojih je najimpresivnija, kako je vjerovao, sposobnost toga izuma da dovede do mira u svijetu. Naime, očigledno je da je Tesla još tada intuitivno osjetio da postoji potreba za uređajem koji će narodima svojom ubojitošću moći zajamčiti uzajamno uništenje.

Teslin patent sadrži sheme i nacrte plovila koje je on zamislio kao platformu za razvoj daljinski upravljanih tehnologija. Priloženi nacrt preuzet je s internetske stranice Američkog ureda za patente i zaštitne znakove.

Jedinstveno oružje

Tesla je objasnio i da je ono što njegov uređaj čini jedinstvenim mogućnost da ga se kontrolira nekom vrstom valnog transmitera koji će pilotu omogućiti da se nalazi negdje unutar dometa, ali ne i na samom plovilu. Danas u doba ratovanja dronovima svjedoci smo vojnih akcija u kojima pripadnici vojne sile svoje neprijatelje napadaju sjedeći na drugom kraju svijeta.

„U širem smislu moj se izum razlikuje od svih onih sustava koji osiguravaju kontrolu mehanizma pokretnih predmeta te omogućuju upravljanje njegovim gibanjem utoliko što ne zahtijeva nikakve žice, kablove ili druge oblike električne ili mehaničke veze s predmetom osim prirodnog medija samog prostora. Ja sam unatoč tome postigao slične rezultate, i to na puno praktičniji način, stvarajući valove, impulse ili zračenja koji se primaju kroz zemlju, vodu ili atmosferu prikladnim aparatom na pokretnom tijelu i dovode do željenih rezultata dok god se tijelo zadržava unutar aktivnog područja ili učinkovitog dometa takvih struja, valova, impulsa ili zračenja.“ – Nikola Tesla.

Zajamčeno uzajamno uništenje

Taj vizionarski uređaj bio je toliko koristan i opasan da je Tesla vjerovao da otvara mogućnost stvaranja trajnog zastoja globalnih geopolitičkih previranja tako što će dovesti do zajamčenog uzajamnog uništenja suprotstavljenih strana (takozvanog MAD-a, kako ga se popularno naziva), a riječ je o konceptu do čije realizacije ustvari nije došlo sve do nakon početka globalne proliferacije nuklearnog oružja u hladnoratovskom razdoblju što je uslijedilo poslije Drugog svjetskog rata.

Teslino vizionarstvo iz kojeg se vidi njegovo urođeno razumijevanje mračne strane ljudske prirode razvidno je iz njegova objašnjenja patenta #US000613809:

„Izum koji sam opisao pokazat će se korisnim na razne načine. Sva prikladna plovila ili vozila moći će se koristiti kao čamci za spašavanje, za otpremu, pilotski čamci i slično, ili pak za prenošenje pisama, paketa, potrepština, instrumenata, predmeta i najrazličitijih materijala, za uspostavljanje komunikacije s nepristupačnim područjima te istraživanje uvjeta koji vladaju u istima, za ubijanje ili izlov kitova i drugih morskih životinja te u brojne druge znanstvene, inženjerske i komercijalne svrhe. Međutim, najveća vrijednost mojega izuma proizaći će iz njegovog utjecaja na ratovanje i naoružanje jer on će svojom zajamčenom i neograničenom sposobnošću uništenja dovesti do trajnog mira među narodima.“ – Nikola Tesla.

„Njegove riječi predviđaju potrebu za ravnotežom moći, a takva je ravnoteža moguća samo pod prijetnjom uzajamnog uništenja.“

Završne misli

Kako li je samo indikativno što je čovjek takve veličanstvene genijalnosti kakav je bio Nikola Tesla bio u stanju predvidjeti da će opstanak čovječanstva morati ovisiti o našoj sposobnosti da se međusobno potpuno uništimo. Doktrina osiguranog uzajamnog uništenja, međutim, kao nacionalna sigurnosna politika nije prepoznata sve do Hladnoga rata.

Ispostavlja se da su ljudi zbog koncepta MAD-a u usporedbi s prvom polovicom 20. stoljeća živjeli u relativnom miru i stabilnosti, premda Teslini dronovi nisu bili ti koji su obećavali zajamčeno uzajamno uništenje suprotstavljenih strana u svijetu. Bila je to, naime, nuklearna bomba Juliusa Roberta Oppenheimera.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…