Početna Doba razotkrivanja Jezik dupina mogao bi biti preveden do 2021.
Doba razotkrivanja - Odabrano - 13.10.2018.

Jezik dupina mogao bi biti preveden do 2021.

Švedska startup kompanija Gavagai AB, specijalizirana za jezičnu tehnologiju, koristit će umjetnu inteligenciju za dešifriranje jezika dupina. Ova najnovija primjena UI imat će implikacije i u zoologiji, poslovnom svijetu, možda čak i na polju svemirskih istraživanja

Gavagai AB

Švedska startup kompanija Gavagai AB koja se bavi jezičnom tehnologijom i koja je nastala u sklopu Švedskog instituta za računarstvo svojim je softverom za analizu jezika svladala 40 ljudskih jezika. Istraživači s Kraljevskog tehnološkog instituta sada surađuju s kompanijom Gavagai AB u pokušaju tumačenja jezika dupina, u projektu koji se u jednakoj mjeri usredotočuje na ispitivanje i razvoj mogućnosti kojima raspolaže dotični sustav kao i na dešifriranje misli dupina.

Tim istraživača pratit će dobre dupine u prirodnom rezervatu te koristiti umjetnu inteligenciju za jezičnu analizu na temelju dekodiranja zvukova koju je razvio Gavagai. Ako sve bude išlo po planu, kompilirat će i rječnik jezika dupina. Tim vjeruje da će uspjeti, ne samo zahvaljujući mogućnostima koje nudi sustav Gavagai AB, nego i zbog dostupnosti većeg broja podataka o dupinima, boljih računalnih resursa te modernijih metoda snimanja.

„Nadamo se da ćemo pomoću tehnologije utemeljene na umjetnoj inteligenciji uspjeti razumjeti dupine.“ – rekao je suosnivač kompanije Jussi Karlgren u intervjuu za Bloomberg.

„Znamo da dupini imaju kompleksan sustav komunikacije, ali još uvijek ne znamo o čemu govore.“

Preostaje vidjeti hoće li Gavagai uspjeti uvjeriti i druge istraživače na polju morske biologije. Gavagai je već svladao 40 jezika, ali njihovi se sustavi fokusiraju na tekstualnu analitiku. Poput ultimativnog alata za paranoičnog srednjoškolca ili poduzeća koje treba sačuvati svoju reputaciju i paziti na konkurenciju, ti programi kompanije Gavagai omogućuju duboku tekstualnu analizu na 40 jezika. To uključuje i praćenje i usporedbu različitih koncepata te nudi trenutačan vizualan uvid u niz mogućih emocionalnih reakcija.

UI ruši barijere

Razumijevanje jezika dupina možda zvuči kao neobična misija, ali u kontekstu ima smisla. Naravno, zoolozi bi od toga imali koristi, ali isto tako i poduzeća. Velike kompanije kao što su Amazon.com i Alphabet već koriste strojno učenje i UI kako bi brže i bez novih programiranja odgovorile na zahtjeve i probleme kupaca. Ovaj izazov s jezikom dupina bit će neka vrsta sljedeće razine ispitivanja takvih mogućnosti te će, kao što glavni izvršni direktor Lars Hamberg navodi za Bloomberg, pomoći kompaniji Gavagai AB da usavrši svoj alat za druge svrhe.

Osim ove, nije teško zamisliti ni druge primjene ovoga alata, od kojih su neke kontroverznije od drugih. Američka mornarica neko je vrijeme koristila morske sisavce, uključujući dupine, u svom Zapovjedništvu za svemirske i pomorske ratne sustave (SPAWAR) u San Diegu. Dupine su ondje koristili za svrhe kao što je traženje mina.

„Pada nam na pamet i ideja priprema za komunikaciju s izvanzemaljskim oblicima života. Jedan od problema pronalaženja izvanzemaljskog života, koliko god ta ideja bila uzbudljiva, tiče se potrebe iznalaženja načina komunikacije.“

Budući da su sustavi kompanije Gavagai već ovladali ljudskim jezicima, prelazak na druge oblike života čini se kao mudar sljedeći korak želimo li jednoga dana koristiti UI i strojno učenje za komunikaciju sa svima i svime na što bismo mogli naići u svojim daljnjim istraživanjima svemira.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…