Amazona slika
Početna Doba razotkrivanja KLIMATSKA KRIZA NE POSTOJI
Doba razotkrivanja - Odabrano - 25.10.2023.

KLIMATSKA KRIZA NE POSTOJI

Više od 1600 znanstvenika i stručnjaka potpisalo je zajedničku deklaraciju kojom odbacuju postojanje klimatske krize i tvrde da je ugljični dioksid koristan našem planetu

„Ne postoji nikakva klimatska kriza”, priopćila je Globalna skupina za prikupljanje podataka o klimi (CLINTEL) u svojoj Deklaraciji o svjetskoj klimi objavljenoj u kolovozu. „Klimatska znanost trebala bi biti manje politička, dok bi klimatske politike trebale biti više znanstvene. Znanstvenici se moraju otvoreno pozabaviti dvojbama i prekomjernostima u svojim predviđanjima glede globalnog zatopljenja, dok političari trebaju nepristrano procjenjivati  prave troškove kao i zamišljene koristi svojih političkih mjera”.

Deklaraciju je potpisalo ukupno 1609 znanstvenika i stručnjaka iz cijelog svijeta, uključujući 321 znanstvenika iz Sjedinjenih Država.

Ova koalicija je istaknula da se klima na Zemlji neprestano mijenja i da je naš planet prošao kroz nekoliko hladnih i toplih faza. Malo ledeno doba završilo je razmjerno nedavno, 1850. – navode znanstvenici.

„Klimatski modeli imaju mnoštvo nedostataka te, kao instrumenti politike, nisu ni približno vjerodostojni”, priopćila je koalicija, dodavši da ovi modeli „preuveličavaju učinak stakleničkih plinova” i „zanemaruju činjenicu da je obogaćivanje atmosfere ugljičnim dioksidom ustvari veoma blagotvorno”. Na primjer, iako klimatski alarmisti opisuju CO2 kao štetan za okoliš, koalicija je napomenula da taj plin „nije zagađivač”.

Ugljični dioksid ‘neophodan’ je za sav život na Zemlji i ‘povoljan’ je za prirodu. Povećane količine CO2 rezultiraju rastom globalne biljne biomase i istovremeno povećavaju prinose usjeva širom svijeta.

CLINTEL je također odbacio narativ o povezanosti globalnog zatopljenja s porastom prirodnih katastrofa poput uragana, poplava i suša, naglasivši da „nema nikakvih statističkih dokaza” u prilog takvih tvrdnji.

„Klimatska kriza ne postoji, stoga nema razloga za uzbunu i paniku. Snažno se protivimo štetnoj i nerealnoj politici nulte stope CO2 koja se predlaže za 2050. godinu. Odaberimo prilagodbu umjesto ublažavanja (posljedica); prilagodba djeluje, kakvi god da su uzroci”, stoji u priopćenju koalicije.

„Vjerovati u ishod klimatskih modela znači vjerovati u ono što su tvorci tih modela unijeli pri izradi istih. Upravo je to problem današnjih rasprava o klimi koje se uglavnom oslanjaju na klimatske modele. Klimatska znanost se izrodila u raspravu baziranu na vjerovanjima umjesto na zdravoj, samokritičnoj znanosti. Ne bismo li se trebali osloboditi naivnog vjerovanja u nezrele klimatske modele?”

Među CLINTEL-ovim potpisnicima dvojica su dobitnika Nobelove nagrade: fizičari John Francis Clauser iz Sjedinjenih Država i Ivar Giaever, norveško-američkih korijena.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…