Početna Novi svjetski poredak ‘TOR’: GOTOVO STO POSTO FINANCIJSKIH SREDSTAVA ZA PROJEKT OSIGURAVA AMERIČKA VLADA

‘TOR’: GOTOVO STO POSTO FINANCIJSKIH SREDSTAVA ZA PROJEKT OSIGURAVA AMERIČKA VLADA

Dokumenti dobiveni na temelju Zakona o slobodi informiranja ukazuju i na to da je sposobnost Tora da svoje korisnike zaštiti od špijuniranja vlade vjerojatno ipak tek prazna priča

Slika: infowars.com

Projekt ‘Tor’ – privatnu neprofitnu organizaciju koja osigurava internetski protok i pristup ‘crnom webu‘ „otporan na nadzor Nacionalne agencije za sigurnost“ gotovo u stopostotnom iznosu financira američka vlada – otkrivaju dokumenti do kojih je došao istraživački novinar i autor Yasha Levine.

Preglednik Tor – lansiran 2001. – koristi takozvanu onion routing tehnologiju koju je 1998. razvila Američka ratna mornarica s ciljem anonimiziranja podataka na računalnim mrežama.

Dok je provodio istraživanja za svoju knjigu, Levine je uspio prikupiti oko 2500 stranica korespondencije putem zahtjeva za informacijama upućenih na temelju Zakona o slobodi informiranja. Ti dokumenti uključuju strategiju, ugovor, proračune i ažuriranja statusa između projekta Tor i njegova primarnog financijera – CIA-jinog ogranka poznatog kao Odbor guvernera (BBG), koji „nadgleda američke audiovizualne medije u inozemstvu, kao što su Radio Slobodna Azija i Radio Slobodna Europa“.

„Prateći tijek novca, otkrio sam da Tor nije tzv. grassroots projekt. Uspio sam pokazati da Tor, bez obzira na svoje obilježje nezavisnosti i radikalnosti te tvrdnje da svojim korisnicima omogućuje zaštitu od vladina nadgledanja internetskih aktivnosti, gotovo u stopostotnom iznosu financiraju tri američke agencije za nacionalnu sigurnost: Američka ratna mornarica, Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država te BBG. Praćenje toka novca otkrilo je da Tor nije projekt zasnovan na nižim razinama političkog sustava, nego vojni kontraktor s vlastitim brojem koji se daje vladinim ugovornim izvođačima. Drugim riječima: radi se o privatiziranom krilu iste one vlasti protiv koje se navodno bori.“ – Yasha Levine

Dokumenti dobiveni na temelju Zakona o slobodi informiranja ukazuju i na to da je sposobnost Tora da svoje korisnike zaštiti od špijuniranja vlade vjerojatno ipak tek prazna priča.

Stručnjaci za sigurnost na internetu već godinama upozoravaju na to da koliko god Tor u teoriji bio tehnički anoniman, ‘izlazne čvorove’ na kojima promet izlazi iz sigurnog ‘onion’ protokola i na kojima se dekriptira može utvrditi bilo tko, uključujući vladine agencije. Svatko tko upravlja izlaznim čvorom može pročitati promet koji kroz njega prolazi.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…