Početna Novi svjetski poredak STANOVNIŠTVO KINE SE SMANJUJE… PO PRVI PUT U 70 GODINA

STANOVNIŠTVO KINE SE SMANJUJE… PO PRVI PUT U 70 GODINA

Nametana putem kazni i notorna po slučajevima prisilnih pobačaja i sterilizacije, politika ograničavanja obitelji na jedno dijete rezultirala je u Kini velikim padom stope nataliteta otkad je 1979. godine uvedena

Glavna slika: Promet u Pekingu (Izvor: Wikipedia)

Kina je desetljećima kao najnapučenija zemlja – s 1,4 milijarde stanovnika – ograničavala većinu obitelji na jedno dijete, u nastojanju da rast stanovništva i dalje bude održiv.

Od 2016. je, međutim, dopustila parovima da imaju po dvoje djece, kao odgovor na zabrinutost zbog sve starijeg stanovništva i sve manje radno sposobnih ljudi.

Yi Fuxian, znanstvenik sa Sveučilišta Wisconsin-Madison, već dugo kritizira politiku kojom se obiteljima ne dopušta da imaju više od jednog djeteta, a podršku njegovom radu iskazalo je i vodstvo te države.

Nametana putem kazni i notorna po slučajevima prisilnih pobačaja i sterilizacije, politika ograničavanja obitelji na jedno dijete rezultirala je velikim padom stope nataliteta otkad je 1979. godine uvedena.
No, poslije stupanja na snagu novih smjernica o dva djeteta po obitelji broj novorođene djece nije rastao prema predviđanjima, pa su sve brojnija nagađanja da će vlasti dodatno ublažiti ograničenja.

2018. – Povijesna prekretnica

Prošla godina označila je „povijesnu prekretnicu za kinesko stanovništvo” kazao je Yi, koji je proučavao javno dostupne podatke o stopi rađanja u selima i gradovima diljem Kine.

Ovaj silazni trend mogao bi biti nepovratan – upozorio je – zbog faktora kao što su smanjeni broj žena reprodukcijske dobi i nevoljkost parova da imaju djecu zbog porasta troškova obrazovanja, zdravstvene skrbi i komunalija.

Yiovi proračuni pokazuju da je broj umrlih 2018. bio oko 11,58 milijuna, a ukupan broj stanovnika smanjen je za 1,27 milijuna.
Svoja saznanja – koja će se uskoro pojaviti u znanstvenom radu napisanom u suradnji sa Suom Yuanom, ekonomistom s Pekinškog sveučilišta – Yi je prikupio na temelju podataka Komisije za nacionalno zdravlje.

Yi sada savjetuje vlastima da se maknu iz spavaćih soba ljudi tako što će ukinuti ograničenje od dvoje djece po obitelji i ponuditi više poticaja, uključujući izdašne porodiljne naknade i porezne olakšice za roditelje.

Ne bude li vlada promptno intervenirala „starosna kriza Kine bit će gora od slične krize u Japanu, a ekonomska perspektiva bit će još i gora.” – zaključio je Yi.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…