Početna Buđenje iz matriksa Zapanjujuće podudarnosti
Buđenje iz matriksa - Odabrano - 20.03.2019.

Zapanjujuće podudarnosti

Život je pun podudarnosti, neke su sićušne, ali pojedine su doista izvanredne. Slijedi popis 15 podudarnosti koje se ubrajaju među one nevjerojatnije

Otkriće knjige iz djetinjstva

Obilazeći knjižare u Parizu 1920-ih američka autorica romana Anne Parrish naišla je na knjigu koja joj je u djetinjstvu bila jedna od najdražih – Jack Frost i druge priče. Podigla je staru knjigu i pokazala je svome suprugu, govoreći mu o knjizi koja joj je budila tople uspomene iz djetinjstva. Njen je suprug uzeo knjigu, otvorio je i na prvoj stranici knjige pronašao natpis: «Anne Parrish, 209 N. Weber Street, Colorado Springs». Bila je to upravo Anneina knjiga.

Sreća u pokeru

Robert Fallon je 1858. nasmrt ustrijeljen; osvetili su mu se oni s kojima je igrao poker. Fallon je, kako su tvrdili, osvojio 600 dolara služeći se varanjem. Kako je Fallonovo mjesto ostalo prazno i nitko od drugih igrača nije želio uzeti sada ‘nesretnih’ 600 dolara, pronašli su novog igrača da zauzme Fallonovo mjesto i dali mu pokojnikovih 600 dolara.

Do trenutka kad je policija stigla kako bi istražila ubojstvo novi je igrač dobicima 600 dolara pretvorio u 2.200 dolara. Policija je zahtijevala da se izvornih 600 dolara preda najbližem Fallonovom rođaku, da bi otkrili da je novi igrač bio Fallonov sin koji svoga oca nije vidio sedam godina!

Smrt blizanaca

Godine 2002. blizanci stari sedamdeset godina poginuli su u razmaku od nekoliko sati u odvojenim nesrećama, na istoj cesti u sjevernoj Finskoj.

Prvi od blizanaca poginuo je kad ga je udario kamion dok je vozio svoj bicikl u Raaheu, 600 kilometara sjeverno od glavnog grada Helsinkija. Umro je samo 1,5 km od mjesta gdje je poginuo njegov brat.

«To je samo slučajnost. Iako je cesta prometna, nesreće se ne događaju svaki dan», izjavila je za Reuters policajka Marja-Leena Huhtala. «Naježila sam se kad sam čula da su ta dvojica bili braća, još k tome jednojajčani blizanci. Čovjeku padne na pamet da je možda netko odozgo imao prst u tome», rekla je.

Poeova podudarnost

Godine 1838. slavni pisac horror priča Edgar Allan Poe objavio je svoj jedini roman: Doživljaji Arthura Gordona Pyma (The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket). Radnja romana prati četiri brodolomca koji su proveli dane i dane u otvorenom čamcu te odlučili ubiti i pojesti malog od palube čije je ime bilo Richard Parker.

Nekoliko godina kasnije, 1884. potonuo je jedrenjak Mignonette. Preživjelo je svega četvero ljudi koji su danima bili u otvorenom čamcu. Na kraju su tri starija člana posade ubila i pojela malog od palube. Mali od palube zvao se Richard Parker.

Kraljevska slučajnost

U Monzi u Italiji, u pratnji svog pobočnika generala Emilia Ponzia-Vaglie, kralj Umberto I. otišao je na ručak u jedan mali restoran. Kad je vlasnik došao kako bi primio narudžbu kralja Umberta, kralj je primijetio da su on i vlasnik restorana pravi dvojnici po licu i građi tijela. Dvojica muškaraca počela su raspravljati o zapanjujućim međusobnim sličnostima, otkrivši još mnoge podudarnosti.

  1. Obojica su bila rođena istoga dana iste godine – 14. ožujka 1844.
  2. Obojica su rođena u istom gradu.
  3. Obojica su se oženila ženama istog imena – Margherita.
  4. Vlasnik restorana otvorio je svoj restoran istoga dana kad je Umberto I. okrunjen za kralja Italije.
  5. Dana 29. srpnja 1900. kralja Umberta obavijestili su da je vlasnik restorana toga dana poginuo u zagonetnoj nesreći s vatrenim oružjem, a nakon što je kralj izrazio svoje žaljenje ubio ga je jedan anarhist iz gomile.

Sretna padajuća beba

U Detroitu 1930-ih čovjek po imenu Joseph Figlock postao je heroj u životu jedne mlade (i, kako se čini, nevjerojatno nepažljive) majke.

Dok je Figlock hodao cestom, beba te majke pala je s visokog prozora ravno na Figlocka. Pad bebe tako je bio ublažen, a i Figlock i beba ostali su neozlijeđeni.

Godinu dana kasnije ta ista beba pala je s istog prozora, i opet na g. Figlocka dok je on onuda prolazio. I ovoga puta oboje je preživjelo događaj.

Zagonetni redovnik

U 19. stoljeću u Austriji jedan manje poznati slikar imenom Joseph Aigner u nekoliko je navrata pokušao počiniti samoubojstvo. Za njegovog prvog pokušaja da se objesi u dobi od osamnaest godina Aignera je prekinuo zagonetni kapucinski redovnik. Sljedeći put, u dobi od dvadeset i dvije godine, u pokušaju da se objesi spriječio ga je taj isti redovnik. Osam godina kasnije osuđen je na vješala zbog svojih političkih aktivnosti. Ali još jednom mu je život spasila intervencija istog redovnika.

U dobi od šezdeset i osam godina Joseph Aigner konačno je uspio počiniti samoubojstvo, ustrijelivši se iz pištolja. Ne bi vas trebalo iznenaditi to što je njegovu pogrebnu ceremoniju vodio upravo onaj isti kapucinski redovnik – čovjek čije ime Aigner nikada nije saznao.

Fotografska slučajnost

Jedna Nijemica koja je fotografirala svog malog sina 1914. ostavila je film na razvijanje u jednoj trgovini u Strasbourgu. U to su se vrijeme neke filmske ploče prodavale po komad. Izbio je Prvi svjetski rat i, kako se nije mogla vratiti u Strasbourg, žena je sliku smatrala izgubljenom.

Dvije godine kasnije kupila je filmsku ploču u Frankfurtu, udaljenom preko 160 km, kako bi slikala svoju novorođenu kćer. Nakon razvijanja ispostavilo se da je film imao dvostruku ekspoziciju, s fotografijom njene kćeri snimljenom preko ranije fotografije njenog sina.

Nekom nevjerojatnom igrom sudbine njezin izvorni film, koji nikada nije bio razvijen, pogrešno je označen kao neupotrijebljen i na kraju prodan njoj.

Neočekivano nađena knjiga

Godine 1973. glumac Anthony Hopkins prihvatio je ulogu u filmu The Girl from Petrovka (Djevojka iz Petrovke), nastalom prema romanu Georgea Feifera. Hopkins, koji nigdje u Londonu nije uspio pronaći knjigu iznenadio se našavši jedan primjerak kako leži na klupi na željezničkoj postaji.

Pokazalo se da je to bio osobni primjerak Georgea Feifera s autorovim bilješkama, koji je Feifer bio posudio svom prijatelju i koja je bila ukradena iz prijateljevog auta.

Životi blizanaca

Blizanci Jim Lewis i Jim Springer po rođenju su bili razdvojeni i usvojile su ih različite obitelji. Ne znajući jedna za drugu, obje obitelji dječacima su dale ime James. Oba Jamesa odrasla su ne znajući jedan za drugoga, pa ipak su se obojica školovala za redarstvenike, pokazivali su sposobnosti mehaničkog crtanja i bili vješti u stolarstvu. Oženili se se ženama koje su se zvale Linda.

Obojica su imala sinove, od kojih se jedan zvao James Alan, a drugi James Allan. Blizanci su se također razveli od svojih supruga i oženili drugim ženama – koje su se obje zvale Betty. I obojica su imala pse kojima su nadjenuli ime Toy.

Ubojstvo iz osvete

Henry Ziegland 1883. prekinuo je vezu sa svojom djevojkom koja je zatim, od tuge, počinila samoubojstvo. Djevojčin bijesni brat uhvatio je Zieglanda i ustrijelio ga. Uvjeren da je ubio Zieglanda, brat je potom i samome sebi oduzeo život. Međutim, Ziegland u stvari nije ubijen. Metak mu je ogrebao lice i zabio se u stablo. Izbjegao je smrt za dlaku.

Godinama kasnije, 1913. Ziegland je odlučio srušiti to isto stablo u kojem je i dalje bio metak. Golemo stablo izgledalo je tako snažno da ga je odlučio raznijeti dinamitom. Eksplozija je izbacila metak, ravno u Zieglandovu glavu, pritom ga usmrtivši.

San o zlatnom skarabeju

Iz Struktura i dinamika psihe Carla Junga:

«Mlada žena koju sam liječio sanjala je, u kritičnom trenutku, da je dobila zlatnog skarabeja. Dok mi je govorila o tom snu sjedio sam leđima okrenut prema zatvorenom prozoru.

«Iznenada sam iza sebe začuo zvuk poput blagog lupkanja. Okrenuo sam se i ugledao letećeg kukca koji se izvana zalijetao u prozorsko staklo. Otvorio sam prozor i kad je uletjelo uhvatio to stvorenje u zraku. Bila je to najbliža analogija zlatnom skarabeju koja se može naći na našim zemljopisnim širinama, kornjaš iz porodice skarabeja, zlatna mara (Cetonia aurata) koji je, suprotno svojim uobičajenim navikama, očito osjetio poriv da uleti u tamnu sobu, baš u tom trenutku.

«Moram priznati da mi se ništa slično tome nikada nije dogodilo, ni prije ni kasnije, i da je san te pacijentice ostao jedinstven u mom iskustvu.»

Smrti od taksija

Godine 1975. dok je vozio moped na Bermudama jednog je čovjeka slučajno udario i ubio taksi.

Godinu dana kasnije brat tog čovjeka poginuo je na potpuno jednak način. U stvari, vozio je taj isti moped. A da stvar bude još nevjerojatnija, udario ga je isti taksi koji je vozio isti vozač. U taksiju je, štoviše, bio isti putnik!

Hotelska otkrića

Godine 1953. američki novinski kolumnist i televizijski reporter Irv Kupcinet bio je u Londonu kako bi izvještavao o krunidbi kraljice Elizabeth II. U jednoj od ladica u svojoj sobi u Savoyu pronašao je neke predmete za koje je utvrdio da pripadaju čovjeku po imenu Harry Hannin. Slučajno, Harry Hannin – košarkaška zvijezda iz slavnih Harlem Globetrottersa – bio je Kupcinetov dobar prijatelj.

Ali u priči postoji još jedan preokret. Samo dva dana kasnije, i prije nego što je uspio ispričati Hanninu o svom slučajnom otkriću, Kupcinet je primio Hanninovo pismo. U pismu je Hannin pisao Kucinetu da je, dok je boravio u Hôtel Le Meurice u Parizu, u ladici pronašao kravatu na kojoj je bilo – Kupcinetovo ime.

Povijesna podudarnost

Životi Thomasa Jeffersona i Johna Adamsa, dvojice članova Ustavotvorne skupštine SAD-a, imali su neke zanimljive veze. Jefferson je sastavio Deklaraciju o nezavisnosti, pokazavši njene nacrte Adamsu koji je (s Benjaminom Franklinom) pomogao u njenom uređivanju i usavršavanju. Kongres je 4. srpnja 1776. prihvatio taj dokument.

Zanimljivo, i Jefferson i Adams umrli su istoga dana, 4. srpnja 1826., točno 50 godina poslije potpisivanja Deklaracije o nezavisnosti.

(Izvori: Ripley’s Believe It or Not!, Reuters i BBC, New Scientist, objavljeno na Listverse, http://tinyurl.com/lgmkbk)

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…