Početna Odabrano ZNANSTVENA STUDIJA KONAČNO DOKAZALA: Zasićene masti ne uzrokuju srčane bolesti

ZNANSTVENA STUDIJA KONAČNO DOKAZALA: Zasićene masti ne uzrokuju srčane bolesti

Jedan od ponajvećih mitova suvremenih medija sad je konačno i znanstveno demantiran - zasićene masti ne uzrokuju srčane bolesti unatoč višedesetljetnoj kampanji

Studija koju je provela skupina kardiologa iz Londona predvođena renomiranim dr. Aseemom Malhotrom na uzorku od 3600 odraslih osoba potvrdila je kako teorija o zasićenim mastima, začepljenim krvnim žilama i srčanim bolestima u praksi ne drži vodu.

„Dapače, masti tog tipa iz izvora poput kokosovog ulja, maslaca i avokada smanjuju krvni tlak.“

Tako je demantirana famozna tvrdnja dr. Ancela Keysa iz pedesetih godina prošlog stoljeća koja je redovno korištena kao baza za ‘demonizaciju masti’ i propagandu raznih dijetalnih i prehrambenih proizvoda.

Zdrave i za mozak i za srce

Čak se između redova može zaključiti i kako su upravo dijete temeljene na niskoj razini kolesterola odgovorne za brojne zdravstvene probleme, između ostalog i srčane poteškoće. Zasićene masti povećavaju razinu lipoproteina (HDL), a to vrlo izgledno pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje i smanjenje prekomjernog broja kila. Upravo će tu mogućnost znanstvenici istraživati u budućim studijama.

„Koncepti paleoprehrane i keto-dijete u praksi su ukazali na to da je mast posve bezrazložno odbacivana i stigmatizirana u prehrambenim procesima, i to zbog poistovjećivanja s ugljikohidratima i rafiniranim šećerima.“

Pritom će se u obzir uzeti i zdravlje mozga uz utjecaj na srce. Kako je brazilska studija iz 2009. potvrdila potencijal kokosovog ulja u skidanju abdominalnih masnoća, a spomenuti dr. Malhotra ranije je potvrdio benefite hodanja u trajanju od svega 22 minute dnevno – masti se polako na velika vrata vraćaju u svakodnevnu uporabu, oslobođene šarlatanskih stigmi.

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…