Početna Odabrano ASTEČKI TECUITLATL: Čudesna svojstva spiruline – najkorisnije svjetske alge

ASTEČKI TECUITLATL: Čudesna svojstva spiruline – najkorisnije svjetske alge

Havajska alga spirulina proteklih je dana preplavila sve značajnije mainstream medije: tepa joj se da je 'najbolji fitness suplement' i 'lijek za sve'. O čemu je zapravo riječ?

Glavna slika: Tablete spiruline (Izvor: Wikipedia)

Ova vrsta modrozelenih algi uzgaja se na Havajima, Australiji i Kini, a njezinu specifičnost nalazimo u činjenici da sadrži svih devet esencijalnih masnih kiselina, zahvaljujući čemu ju se predstavlja kao ‘kompletni protein’. Usto sadrži deset puta više beta-karotena od mrkve, uklanja umor i povećava izdržljivost. Tradicionalni je antioksidans, protuupalno sredstvo i lijek protiv reumatoidnog artritisa. Ujedno obnavlja stanice, eliminira slobodne radikale u tijelu i djeluje kao antistresno sredstvo budući da smanjuje razinu kortizola.

Sveta biljka Asteka

Tisuću godina koristi se u prehrambene svrhe i vjerojatno je najznačajnija sveta biljka drevnih Asteka – čuveni Tecuitlatl. Kako povećava osjećaj sitosti koristila se i kao sredstvo za mršavljenje, ali i – sukladno svojim benefitima – kao alat izgradnje mišićne mase. Ogromne količine željeza potiču proizvodnju hemoglobina i jačaju prijenos kisika u krvi – srce radi bolje, zrak se lakše udiše, a samim time su i fizičke performanse veće. I nikad ne dolazi do klasičnog predoziranja željezom kao u suplementima prehrani te njegovog taloženja. Što još sadrži? Vitamine B kompleks, vitamin D, E i C, kalij, selen, mangan, bakar, krom, magnezij, fosfor i cink. Uz sve to i probavne enzime.

Univerzalna pomoć

Zato je najbolji lijek i prevencija zdravlja štitnjače, a ujedno regenerira središnji živčani sustav. U prilog joj idu i njezine jedine kontraindikacije koje izričito ovise o toksičnosti područja (vode, jezera, mora) u kojima raste, te međudjelovanju s farmaceutskim pripravcima koji nerijetko nisu kompatibilni ovoj čudesnoj algi. Ako se za išta može zaključiti da je univerzalna pomoć onda je to spirulina.

„Ovaj put mediji nisu senzacionalistički nastrojeni već samo realni.“

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…