Početna Odabrano U najnovijem istraživanju pronađen još jedan sastojak kanabisa s moćnim protuupalnim svojstvima

U najnovijem istraživanju pronađen još jedan sastojak kanabisa s moćnim protuupalnim svojstvima

U izraelskom istraživanju provedenom krajem 2018. znanstvenici su otkrili da manje poznati sastojak kanabisa terpenoid posjeduje izvanrednu sposobnost ublažavanja upala

Zahvaljujući tendenciji legalizacije kanabisa (indijske konoplje) u medicinske i rekreacijske svrhe, znanstvenici  su u prilici pobliže istražiti jedinstvene komponente ove biljke. Neprestano nailaze na nove pozitivne učinke koje kanabis može pokazati po naše fizičko i mentalno zdravlje. U nedavno provedenom medicinskom istraživanju u Izraelu proučavali su se načini na koje određene aktivne tvari kanabisa mogu doprinijeti ublažavanju upala.

Kronične upale postale su ozbiljan zdravstveni problem današnjeg društva, a rezultat su obrađene i prerađene hrane, toksina iz našeg okoliša i zabrinjavajuće visokih razina stresa.

„Štoviše, pojedini znanstvenici i liječnici smatraju da su upale uzrok svih današnjih bolesti, zbog čega su prirodna rješenja za sprječavanje upala ključ dobroga zdravlja.“

U izraelskom istraživanju provedenom krajem 2018. znanstvenici su željeli utvrditi mogu li sastojci kanabisa pozitivno utjecati na upale. Jedan takav sastojak kanabisa je kanabidiol (CBD) koji sa sobom nosi širok raspon zdravstvenih koristi te postaje silno popularan na tržištu. Međutim, manje poznati sastojak terpenoid pokazao je izvanrednu sposobnost ublažavanja upala.

Prirodna eterična ulja

Terpenoidi, često nazivani terpenima, hlapljiva su, aromatična ulja koja otpušta kanabis u cvatu.

„Različiti kemotipovi kanabisa imaju specifičan sastav terpenoida. Ova eterična ulja zaista imaju protuupalna i protunociceptivna djelovanja (nocicepcija = zamjećivanje boli; op. prev.) koja variraju u skladu s njihovim sastavom, ali nisu imala nikakav utjecaj na titare TNFa [antitijela].”

„Pretpostavljamo da se terpenoidi mogu koristiti za smanjivanje akutnog upalnog djelovanja, dok kanabinoidi mogu suzbiti simptome kronične upale”.

Ukratko, to znači da se možda nalazimo na pragu još jedne revolucije glede zdravstvenih učinaka kanabisa

Vjerujemo da će proizvođači te inovatori zasigurno pronaći način da razviju moćan novi lijek na bazi terpena, kao što se dogodilo i s CBD-ima.

Za kraj donosimo još jedan navod iz spomenutog izvještaja o važnosti današnjih istraživanja medicinske učinkovitosti kanabisa.

„Ljudi koriste kanabis ili proizvode od kanabisa u raznim oblicima već tisućama godina, terapeutska primjena ove biljke spominje se u hijeratskom pismu na papirusima iz približno 1700. g.pr.Kr. U novijim izvještajima postoji pregled povijesti i karakteristika odnosnih materijala te su utvrđena njihova klinička i biološka svojstva”.

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…