Početna Odabrano AYAHUASCA – BIJEG IZ ZATVORA

AYAHUASCA – BIJEG IZ ZATVORA

Na koji bi se način naše društvo promijenilo da umjesto patnje, kažnjavanja i recidivizma prigrlimo ljubav, iscjeljivanje i restorativne mjere?

Neki brazilski zatvorenici dobivaju priliku uputiti se na putovanja uz pomoć ayahuasce te preokrenuti svoj život. Ta moćna kombinacija bilja koja proizvodi DMT i halucionogena iskustva – tvrdi se – smanjuje stopu recidivizma u zatvorima.

Zatvorenicima se nudi čaj koji se radi od vinove loze ayahuasce (Banisteriopsis caapi) te biljke Psychotria viridis. Obje biljke potječu iz amazonske prašume. Ayahuasca je na sebe privukla pozornost međunarodne javnosti zbog onoga što ljudi govore nakon što su pomoću nje doživjeli određena iskustva. Spominje se tako ublažavanje depresije, PTSP-a, trauma, pa čak i nekih fizičkih stanja.

Alternet.Org piše:

„…Odabranim se brazilskim zatvorenicima, između ostaloga, nudi usmjereno iscjeljivanje poput joge, reikija, meditacije, a u nekim zatvorima i putovanja pomoću ayahuasce. Cilj je rehabilitirati nasilne kriminalce te smanjiti stopu recidivizma nakon puštanja iz zatvora.“

Brazilski su zatvori počeli nuditi ayahuascu zahvaljujući zalaganju Acude, grupe koja brani i promiče prava zatvorenika, a sjedište joj je u Porto Velhu. Kao što u svom članku iz 2015. napominje Aaron Kase:

„Program uporabe ayahuasce ima dvostruku svrhu. Broj zatvorenika u brazilskim se zatvorima od 2000. godine udvostručio. U njima vlada strašna prenapučenost, tako da se taj pilot-projekt primjenjuje kao pokušaj smanjivanja stope recidivizma. Zasad u njemu sudjeluje svega nekoliko zatvorenika i još je prerano reći hoće li im ti tretmani pomoći da izbjegnu povratak kriminalu, ali je u svakom slučaju barem važan početak.“

U članku New York Timesa iz 2015. govori se da Acudini supervizori koji za to od suda dobiju dopuštenje odvode oko 15 zatvorenika mjesečno u hram na obred u sklopu kojega se koristi ayahuasca.

Jedan je zatvorenik osuđen za ubojstvo opisao svoje rehabilitacijsko iskustvo i rekao:

Konačno shvaćam da sam čitav život bio na pogrešnom putu. Svako mi iskustvo pomaže da komuniciram sa svojom žrtvom i molim je za oprost.

Iskreno podupiremo takve programe dok god se provode u potpunosti na dobrovoljnoj osnovi.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…