Početna Odabrano Industrije alkohola i cigareta u panici su jer sve veći broj mladih preferira marihuanu

Industrije alkohola i cigareta u panici su jer sve veći broj mladih preferira marihuanu

Učenici su ranije, prije no što bi probali marihuanu, prvo eksperimentirali s cigaretama i alkoholom, no od 2006. prije kanabisa cigarete i alkohol kuša manje od 50 posto adolescenata. Tako govore podaci iz časopisa Drug and Alcohol Dependence

Navike konzumiranja legalnih i ilegalnih droga kod adolescenta mijenjaju se, a znanstvenici s Columbia University Mailman School of Public Health kažu kako je marihuana sve češće prva u nizu droga koje adolescenti rekreativno kušaju.

„Konzumacija alkohola i cigareta kod adolescenata strmoglavo opada već 20 godina, a to se ne događa i s upotrebom marihuane”, kaže dr. Katherine M. Keyes, izvanredni profesor epidemiologije s Columbia Mailman School. „Ujedno opada zabilježeni rizik koji zbog konzumiranja marihuane nastaje po zdravlje adolescenata, što ukazuje na njegov mogući porast u budućnosti. Ukratko, redoslijed raznih tvari u nizu ‘prvih koraka ka težim drogama’ mijenja se, a mijenja se i percepcija javnosti o ilegalnim drogama.”

Desetljećima su vlasti navodili javnost na pomisao da je marihuana opasna i ovisnička droga koja je uništila bezbroj života mladih i odraslih osoba. Osim toga, loše osmišljenim znanstvenim istraživanjima potiče nas se da prihvatimo ideju kako marihuana uzrokuje rak pluća te da predstavlja „prvi korak” ka težim drogama.

„Politika vlasti i znanstveni rezultati navodili su javnost da povjeruje kako konzumenti marihuane predstavljaju veći rizik, i za sebe i za javnost, od osoba koje konzumiraju alkohol. Glas pubertetlija o tom krivom predstavljanju činjenica sve je glasniji.“

Marihuana je jedna od najmoćnijih ljekovitih biljaka na svijetu, biljka koja može dovesti do nestanka raka. Spojevi kanabisa zaslužni su za zaustavljanje čimbenika rasta odgovornih za rast metastaza. Kanabinoidi mogu i smanjiti broj srčanih udara za 66 % te broj dijabetičara ovisnih o inzulinu za 58 %.

„Industrije cigareta i alkohola nalaze se u najvišem stupnju uzbune i paničare zbog iznenadnih promjena navika potrošača koji s njihovih proizvoda prelaze na kanabis, što se odvilo u razdoblju kraćem od jednog desetljeća”, kaže Norman Maidana, istraživač i dobar poznavatelj kanabisa. „Mnogi ‘igrači’ iz industrije cigareta svoj su fokus preusmjerili na kanabis jer se ondje nalazi više novaca, dok u njihovu prvotnom poslu zarada pada.”

Istraživači su na podacima iz 40 godišnjih istraživanja američkih maturanata istražili promjene trendova prosječne dobi (razreda) u kojoj po prvi puta kušaju marihuanu, alkohol i cigarete, zatim udio onih koji su alkohol i/ili cigarete kušali prije marihuane te vjerojatnost da će do mature konzumirati i marihuanu oni koji su prvo kušali alkohol i/ili cigarete. Podskupina od 246.050 učenika odgovorila je na pitanja o vremenu prvog kušanja svake od tih tvari.

Prosječna dob u kojoj su ti mladi po prvi puta kušali alkohol i cigarete povisila se. Najveći je skok zabilježen za prvu cigaretu. Prosjek za 1986. bio je malo prije osmog razreda, a u 2016. to je bio deveti (kod nas prvi srednje).

„Udio adolescenata koji su u bilo kojem razredu cigaretu kušali prije marihuane znatno se smanjio.“

Tako je 1995. kod 75 posto svih učenika 12. razreda (četvrti srednje) koji su do tada kušali i cigarete i marihuanu cigareta došla u upotrebu u razredu prije no što su kušali marihuanu, a do 2016. taj je udio pao na samo 40 posto. Udio učenika koji su izjavili da su cigarete probali u istom razredu kada i marihuanu povisio se s 20 posto u 1994. na 32 posto u 2016.

Promijenilo se i prosječno vrijeme prve upotrebe alkohola, s devetog razreda 1976. na sredinu između devetog i desetog razreda (između prvog i drugog srednje) 2016. Postotak učenika koji su alkohol kušali prije marihuane bio je najviši 1995. kada je 69 posto adolescenata izjavilo da je alkohol pilo već u razredu prije onog u kojem su kušali marihuanu. Taj je udio do 1999. ubrzano pao na 47 posto.

„Smanjenje broja pušača među adolescentima izvanredno je postignuće posljednjih 20 godina”, primijetila je Keyes. „Sada je važno nastaviti s praćenjem istaknutije uloge marihuane u ranim fazama i redoslijedu konzumacije droga, kao i s praćenjem posljedica tih promjena.”

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…