Početna Novi svjetski poredak Srebrne ‘Marianne’ golih grudi prenose policiji u Parizu poruku slobode

Srebrne ‘Marianne’ golih grudi prenose policiji u Parizu poruku slobode

Polunage žene s krvavo crvenim kapuljačama, kože prekrivene srebrnom bojom, evocirale su u subotu francusku revolucionarnu ikonu na aveniji Champs-Elysees. Njihova je pojava bila u oštrom kontrastu naspram crnih i plavih uniformi policajaca te žutih prsluka stotine prosvjednika oko njih

Glavna slika: U subotu, žene golih grudi pridružile su se prosvjedima „žutih prsluka” u Parizu

[Napomena urednika portala Nexus-Svjetlost: Iako se ove subote na prosvjedima „žutih prsluka“ u Parizu okupilo znantno manje ljudi, jedan događaj prosvjedima je dao posebnu snagu i obilježje. Radi se o performansu grupe žena koje u pozi Marianne, nacionalnog simbola Francuske, nijemo stoje pred policijom. Zašto ističemo ovaj trenutak kao važan? Po riječima legendarnog Davida Ickea koji to stalno ističe u svojim knjigama i predavanjima, vladajući sustav se najviše pribojava naše spontanosti i kreativnosti, a snažna poruka ovog performansa upravo je to – kreativnost a ne nasilje u isticanju prava na slobodu. Ovu vijest prenosimo sa portala Russia Today gdje opširnije možete pročitati o ovom događaju i vidjeti slike i prve komentare na društvenim mrežama…]

 

Žute boje žestokih prosvjeda u Francuskoj miješaju se s crvenom i srebrnom bojom dok nekoliko polunagih žena u pozi Marianne – nacionalnog simbola Francuske – stoje nijemo pred policijom u srcu Pariza.

Polunage žene s krvavo crvenim kapuljačama, kože prekrivene srebrnom bojom, evocirale su u subotu francusku revolucionarnu ikonu na aveniji Champs-Elysees. Njihova je pojava bila u oštrom kontrastu naspram crnih i plavih uniformi policajaca te žutih prsluka stotine prosvjednika oko njih.

Ovo nijemo demonstriranje pomalo je obavijeno misterijom. Potvrđeno je da ove žene nisu članice radikalnog feminističkog pokreta FEMEN niti ikoje druge skupine. No, ljudi na društvenim medijima kažu da one daju trunku kreativnosti prosvjednim skupovima u Francuskoj. „Obožavam ove Marianne”, tvitao je netko.

Marianne, božica slobode, nacionalni je simbol Francuske Republike koja oponira monarhiji te promiče slobodu i demokraciju. Prikazana je kao utjelovljenje Slobode koja vodi ljude preko barikada u čuvenoj slici Eugenea Delacroixa.

Tijekom ovih pet tjedana, prosvjednici u žutim prslucima obilato su koristili taj simbol. Ilustracije Delacroixove Marianne ‘odjevene’ u žute prsluke kruže Twitterom. Neki prosvjednici u žutim prslucima viđeni su kako mašu zastavama u istoj pozi kao Marianne.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…