Početna Odabrano Slatki pelin – moćna alternativa kemoterapiji

Slatki pelin – moćna alternativa kemoterapiji

Istraživači sa Sveučilišta države Washington otkrili su da spoj načinjen od visoke koncentracije pelina i željeza može biti više od 1000 puta učinkovitiji od kemoterapije u napadanju stanica raka, naročito kad se radi o raku dojke

Uz mnogo nevjerojatnih znanstvenih i tehnoloških postignuća koja su danas dostupna, jako je frustrirajuće da tako mnogo ljudi i dalje umire od raka. Najčešće korišten tretman još uvijek je kemoterapija, iako ne spašava ni izbliza onoliko života koliko bismo željeli – a oni koji uspiju preživjeti često pate od vrlo ozbiljnih posljedica.

Farmaceutski istraživači stalno razvijaju i testiraju nove lijekove koji nikada nisu osobito uspješni; ali, što ako se odgovor na sve to uopće ne nalazi u bolnici?

„Znanstvenici sve više utvrđuju koliko moćne – u borbi protiv raka – mogu biti tvari iz prirode.“

U mnogim slučajevima, ove tvari mogu uništiti stanice raka bez oštećivanja okolnih zdravih stanica. Jedno takvo rješenje koje ne dobiva ni približno onoliko pažnje koliko zaslužuje je slatki pelin.

Specijalni agent imunološkog sustava

Pelin je autohtona biljka određenih dijelova Europe, Azije i sjeverne Afrike, a možda je najpoznatiji zbog korištenja u alkoholnom piću pod nazivom apsint. Međutim, slatki pelin sadrži aktivni sastojak artemisinin, koji se u kineskoj medicini koristi već tisuće godina za jačanje imunološkog sustava i uklanjanje parazita. Ustvari, svoj naziv djelomično duguje činjenici da je jako dobar pri izbacivanju glista, potkožnjaka i trakavice, tako što u probavnom traktu stvara okruženje u kojem paraziti teško opstaju.

Istraživači sa Sveučilišta države Washington otkrili su da spoj načinjen od visoke koncentracije pelina i željeza može biti više od 1000 puta učinkovitiji od kemoterapije u napadanju stanica raka, naročito kad se radi o raku dojke. Ova kombinacija smatra se „tempiranom bombom” za kancerozne stanice.

Jedan od autora istraživanja, Tomikazu Sasaki, kazao je: „Taj spoj je poput specijalnog agenta koji podmeće bombu unutar stanice”.

S obzirom da se stanice raka ne rješavaju slobodno plutajućih molekula željeza onako dobro kao što to čine zdrave stanice, prisutnost željeza za njih može biti stresna. To je potaknulo istraživače da upotrijebe holotransferin iz prirode kao prenositelja željeza u stanice. Na taj način, u stanice raka prostate i dojke isporučuju se visoke doze artemisinina.

Ubija stanice raka bez ugrožavanja zdravnih stanica

Gore spomenuti spoj nadvladava najveći izazov s kojim se danas suočavaju stručnjaci za iznalaženje tretmana protiv raka – činjenicu da se stanice raka razvijaju iz normalnih stanica tijela – a većina metoda uništavanja kanceroznih stanica također ubija i zdrave stanice.

„I dok većina trenutno dostupnih kemoterapija uništi otprilike 1 normalnu stanicu za svakih 5 do 10 ubijenih kanceroznih stanica, ova metoda ubije približno 1 zdravu stanicu za svakih 12.000 stanica raka.“

Ona također ima jako malo negativnih nuspojava. Iako je artemisinin toksičan u prisutnosti željeza, on je, inače, općenito neškodljiv.

Sve stanice raka koje su bile izložene tom posebno pripremljenom holotransferinu uginule su u roku od samo 16 sati. I, što je najbolje od svega, taj pristup djeluje na sve vrste stanica raka, a ne samo na nekoliko specifičnih vrsta. Razlog njegove iznimne djelotvornosti kod stanica raka dojke je taj što ove stanice ponekad imaju i do 15 puta više receptora željeza negoli ih imaju stanice koje ih okružuju.

U sličnom ispitivanju provedenom na Politehničkom institutu Worcester istraživači su otkrili da artemisinin reagira sa željezom te stvara slobodne radikale koji tjeraju stanice raka da uginu; povećani unos željeza u kanceroznim stanica čini ih ranjivim na slobodne radikale koje stvara artemisinin.

Uz to, slatki pelin sadrži druge protukancerozne spojeve kao što su kvercetin, limonen i B-pinen.

Artemisinin se već koristi kao lijek protiv malarije, a sada je izgledno da bi u bliskoj budućnosti lako mogao postati temelj učinkovitog tretmana protiv raka.

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…