Početna Odabrano Neuroznanost kaže da slušanje ove pjesme smanjuje anksioznost za čak 65 posto

Neuroznanost kaže da slušanje ove pjesme smanjuje anksioznost za čak 65 posto

Slušanje te jedne pjesme – Weightless – rezultiralo je iznenađujućim postotkom (65%!) smanjenja sveukupne tjeskobe sudionika i 35-postotnim smanjenjem prosječne brzine njihova fiziološkog opuštanja. Doista fascinantno!

Svima nam je poznato da bismo nekako trebali smanjiti stres. Kada se stvari zakompliciraju na poslu, u školi ili u intimnom životu možete se poslužiti raznim savjetima, trikovima i tehnikama ne biste li smirili svoje živce. Pa, evo jedne metode koju potvrđuje i znanost: napravite svoju listu deset pjesama za koje se ustanovilo da najviše opuštaju. Terapije zvukom duže su vrijeme popularne kao način opuštanja i obnavljanja zdravlja. Domorodačke kulture već stoljećima koriste glazbu za povećanje zadovoljstva i poboljšanje zdravstvenog stanja.

Terapija Weightless

Neuroznanstvenici iz Ujedinjenog Kraljevstva sada su konkretno naveli koje pjesme najblagotvornije djeluju na vaš duševni mir. Istraživanje je provedeno na sudionicima koji su, spojeni na senzore, pokušali riješiti teške zagonetke što su brže mogli. Zagonetke su izazivale određenu razinu stresa, a sudionici su pritom slušali različite pjesme, dok su znanstvenici mjerili moždanu aktivnost i fiziološka stanja koja su obuhvaćala srčani ritam, krvni tlak i brzinu disanja.

Prema dr. Davidu Lewis-Hodgsonu iz Mindlab Internationala koji je vodio istraživanje, pjesma s prvog mjesta spomenute liste doprinosila je većem opuštanju od bilo koje druge dosad testirane glazbe. Ustvari, slušanje te jedne pjesme – Weightless – rezultiralo je iznenađujućim postotkom (65%!) smanjenja sveukupne tjeskobe sudionika i 35-postotnim smanjenjem prosječne brzine njihova fiziološkog opuštanja. Doista fascinantno!

Jednako je fascinantna činjenica da je ta pjesma zapravo i napisana s tom svrhom. Grupa koja autorski potpisuje pjesmu Weightless – Marconi Union – učinila je to u suradnji sa stručnjacima za terapiju zvukom.

„Njezine pomno strukturirane harmonije, ritmovi i bas linije pomažu pri usporavanju srčanog ritma slušatelja, snižavaju krvni tlak i smanjuju razine kortizola, hormona stresa.“

 Opasni stres

Ako govorimo o smanjivanju anksioznosti, ulog ne može biti veći. Stres pogoršava ili povećava rizik od pojave zdravstvenih poremećaja poput srčane bolesti, pretilosti, depresije, gastrointestinalnih problema, astme i dr. Dodatno zabrinjavaju podaci iz znanstvenog rada sa Harvarda i Standforda, da zdravstveni poremećaji samo zbog stresa na poslu uzrokuju više smrtnih slučajeva od dijabetesa, Alzheimera ili gripe.

U vremenu neprestanog bombardiranja osjetila znanost je jasna: želite li da vam um i tijelo potraju morate im osigurati odmor. Glazba je jednostavan način eliminacije znatne količine pritiska što ga predstavljaju svi oni elektronski signali, raznorazni tonovi mobitela, aplikacije, tagovi, tekstovi, mailovi, zakazani sastanci, susreti i krajnji rokovi koji lako mogu povisiti vašu razinu stresa i ostaviti vas s osjećajem iscrpljenosti i anksioznosti.

Top lista za opuštanje

O pjesmi s vrha te liste dr. David Lewis-Hodgson je rekao: „Pjesma Weightless bila je tako učinkovita da su mnoge žene postale dremljive, pa ne bih preporučio slušanje te pjesme u vožnji jer bi to moglo biti opasno”. Dakle, nemojte voziti dok slušate ove pjesme s naše liste, ali iskoristite ih da povratite duševni mir:

  1. We Can Fly, Rue du Soleil (Café Del Mar)
  2. Canzonetta Sull’aria, Mozart
  3. Someone Like You, Adele
  4. Pure Shores, All Saints
  5. Please Don’t Go, Barcelona
  6. Strawberry Swing, Coldplay
  7. Watermark, Enya
  8. Mellomaniac (Chill Out Mix), DJ Shah
  9. Electra, Airstream
  10. Weightless, Marconi Union

A sada, poslušajte pobjedničku pjesmu na ovom videu ispod:

Pročitajte sljedeće

San i stvaranje svijeta

Morfej, sin Noći i Sna, krilato je božanstvo koje svake noći uzima čovjeka u svoj zagrljaj…