Početna Novi svjetski poredak Da, naši mobiteli nas špijuniraju – i nije riječ samo o prisluškivanju

Da, naši mobiteli nas špijuniraju – i nije riječ samo o prisluškivanju

Stručnjaci sa Sveučilišta Northwestern upravo su dokazali da vaš mobitel snima vaš ekran – kao kod snimanja videa – i šalje ga trećim stranama

Godinama se iznosi sve više teorija o mogućnosti da pametni telefoni prisluškuju korisnike bez njihova dopuštenja kako bi im prikazivali razne oglase.

Mada su neki istraživači pokazali da je takav scenarij realan, u prvom istraživanju takve vrste upravo je otkriveno nešto daleko podmuklije. Stručnjaci sa Sveučilišta Northwestern upravo su dokazali da vaš mobitel snima vaš ekran – kao kod snimanja videa – i šalje ga trećim stranama.

Prošle godine, Elleen Pan, Jingjing Ren, Martina Lindorfer, Christo Wilson i David Choffnes izvršili su eksperiment s preko 17.000 najpopularnijih aplikacija za Android, koristeći deset različitih telefona. Njihova saznanja bila su, najblaže rečeno, uznemirujuća.

Istraživači su ustanovili da su presnimke i video snimke onoga što su ljudi radili u aplikacijama bile odašiljane domenama trećih strana.

“Činjenica da ove aplikacije mogu snimati vaš ekran bez vašeg znanja i koristiti te podatke doista je jezovita.”

Ona ilustrira da neki maliciozni subjekt, na taj način, vrlo lako dolazi u priliku da pregledava vaše privatne poruke, osobne podatke, lozinke, fotografije i video snimke.

Sigurnosne postavke vašeg mobitela ne mogu spriječiti ništa od svega ovoga jer je ta funkcija ugrađena u aplikacije a vi nemate opciju kojom biste ju mogli isključiti.

Glede teorije da vas vaš mobitel prisluškuje preko vašeg mikrofona, istraživači je nisu uspjeli pobiti. Zbog naravi tog istraživanja – korištenjem automatiziranih programa za interakciju s aplikacijama – uhodeće aplikacije možda nisu bile aktivirane na isti način kao u slučaju da ih je koristio neki čovjek.

Iako nisu pronašli dokaze da vas vaš mobitel i prisluškuje, to ne znači da se prisluškivanje ne događa.

Pročitajte sljedeće

San i stvaranje svijeta

Morfej, sin Noći i Sna, krilato je božanstvo koje svake noći uzima čovjeka u svoj zagrljaj…