Početna Odabrano UZIMANJE PARACETAMOLA U TRUDNOĆI POVEZANO JE S AUTIZMOM I ADHD-om

UZIMANJE PARACETAMOLA U TRUDNOĆI POVEZANO JE S AUTIZMOM I ADHD-om

Acetaminofen je jedan od najčešćih medikamenata korištenih za ublažavanje boli i snižavanje groznice u trudnoći i smatra se bezopasnim za ljude. Međutim, gomilaju se dokazi o njegovim neurodisruptivnim svojstvima

Istraživanje obavljeno na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu baca novo svjetlo na mogući odnos između dužeg korištenja acetaminofena (paracetamola) tijekom trudnoće i rizika od pojave neurorazvojnih poremećaja u djetinjstvu.

Acetaminofen je jedan od najčešćih medikamenata korištenih za ublažavanje boli i snižavanje groznice u trudnoći i smatra se bezopasnim za ljude. Međutim, gomilaju se dokazi o njegovim neurodisruptivnim svojstvima: ranija istraživanja su pokazala da dugotrajno uzimanje niskih doza acetaminofena može utjecati na razvoj živčanog sustava fetusa, a da se posljedice toga vide tek godinama nakon izlaganja medikamentu tj. tijekom djetinjstva.

Sada su znanstvenici pod vodstvom dr. Ilana Matoka s Instituta za istraživanje lijekova na Farmaceutskoj školi u sklopu Medicinskog fakulteta Hebrejskog sveučilišta zajedno s doktorandom Reemom Masarwom izvršili sustavni pregled i metaanalizu kako bi procijenili moguću povezanost između duže izloženosti acetaminofenu u trudnoći i riziku od pojave poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD) te poremećaja autističnog spektra (ASD).

Ova analiza, objavljena u časopisu American Journal of Epidemiology, pokazuje da je duža izloženost acetaminofenu u trudnoći povezana s 30 posto povećanim relativnim rizikom od pojave ADHD-a (u usporedbi s onim ženama koje nisu uzimale acetaminofen tijekom trudnoće) i 20 posto većim relativnim rizikom od pojave ASD-a.

Ovo je prva metaanaliza i najobuhvatnije istraživanje ikad provedeno o mogućoj povezanosti između dužeg uzimanja acetaminofena u trudnoći i rizika od pojave poremećaja autističnog spektra (ASD) ili poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD). Istraživački podaci pokrivaju 132.738 parova majki i djece, uz kasnije praćeni period od 3-11 godina.

Pročitajte sljedeće

IPAK SE NEŠTO MIJENJA

Jedna čikaška sutkinja nedavno je naložila tom gradu da vrati na posao te isplati izgublje…