Početna Odabrano Dobre vijesti za ljubitelje kave!

Dobre vijesti za ljubitelje kave!

Prema pionirki zdravlja i wellnessa, te piscu niza bestselera dr. Christiane Northrup, opasnosti od kave bile su znatno preuveličane, i nova istraživanja pokazuju da pijenje našeg najdražeg jutarnjeg pića zapravo koristi zdravlju!

Je li kava zaista opasna po zdravlje?

Pa, ne znam za vas, ali ja volim kavu. Kava i ja u dugoj smo vezi. Počela sam ju piti još na koledžu 1970-ih. U to sam vrijeme u svojoj studentskoj sobi kuhala liofiliziranu Maxwell House. To mi je bilo dostupno. A osim toga, bila je jeftina. Kad bih došla kući, voljela sam posjećivati svoju baku koja je uvijek pripremala šalice svježe filter kave za mene i mog dečka. Nastavila sam piti kavu tijekom studija na medicinskom fakultetu. I dok sam odrađivala svoj specijalistički staž na ginekologiji, što je često uključivalo bdjenje po čitavu noć, živjela sam od kave – ponekad od čak šest šalica dnevno.

Kava: nije tako štetna

Kao što znate, veliki sam zagovornik prirodne hrane i zdrave prehrane. Pa kako onda dovodim u sklad svoje pijenje kave sa zagovaranjem zdravlja? I je li kava tako loša kao što su nas naveli da vjerujemo? Nedavna i vrlo opsežna analiza medicinske literature o kavi koju je proveo moj kolega, dr. Randall Wilkinson, bacila je novo svjetlo na tu temu. Iako ona sigurno nije dobra za svakoga (pogledati «Kada treba izbjegavati kavu» na kraju ovog članka), ja sada vjerujem da su opasnosti bile znatno preuveličane i, kao i kad se radi o čaši vina tu i tamo, možete slobodno uživati u svojoj jutarnjoj šalici kave bez osjećaja krivnje… samo nemojte tome dodati i krafnu!

Slijede najvažnije točke iz sažetka 47 studija i recenzija iz medicinske literature koji je pripremio dr. Wilkinson. Većina studija objavljena je od 2000. naovamo, što znači da su vrlo nove.

Istraživanja su tijekom godina davala suprotstavljene zaključke o djelovanju kave na ljude. Zašto? Postoji razlika između akutnog i kontinuiranog uzimanja kave. Isto kao što vrisak koji se čuje u mirnoj sobi izaziva drugačiju reakciju od onog u bučnoj okolini, kava može imati različit učinak na nekoga tko ju uzima redovno i onoga tko ju rijetko pije. Općenito, negativni učinci su kratkotrajna djelovanja kod pojedinaca koji nisu bili redovni uživatelji.

U jednom članku iz časopisa Journal of the American Medical Association od 6. srpnja 2005. zaključuje se da je redovno konzumiranje kave povezano sa znatno manjim rizikom od dijabetesa tipa II. Imajući u vidu broj ljudi s dijabetesom, ovo otkriće dobiva na važnosti.

„Zanimljivo, tamo gdje je potrošnja kave veća, učestalost novootkrivene hiperglikemije (povišenog šećera u krvi) je niža – posebno hiperglikemije nakon obroka.“

Učinci kave na zdravlje ne potječu samo od kofeina, iako je on skoro sigurno dio slagalice. Trigonelin, izvor arome kave, sastojak je za koji je dokazano da stimulira regeneraciju živčanih aksona i dendrita (puteva), kao i da poboljšava pamćenje.

U jednoj studiji o kavi i reumatoidnom artritisu (RA) primijećeno je da, iako kava s kofeinom nije bila povezana s razvojem RA, uzimanje četiri ili više šalica kave bez kofeina dnevno više je nego udvostručilo rizik od RA. Nažalost, studija nije sadržavala informacije o tipu dekofeinizrane kave koju su sudionici pili. Budući da je to bila studija s velikim brojem ispitanika, vjerojatno je da je velik dio te kave bio kemijski prerađen metilen kloridom, etil acetatom ili drugim kemijskim sredstvima, što bi objasnilo negativne učinke dekofeinizirane kave. (Švedski vodeni proces dekofeinizacije izbjegava korištenje bilo kakvih kemikalija.)

Razlika između kave sa i bez kofeina također je utvrđena u studiji koja je otkrila smanjeni rizik od žučnih kamenaca. Muškarci koji su pili dvije do tri šalice obične kave (pripremljene bilo kojom metodom) imali su samo 60 posto vjerojatnosti dobivanja žučnih kamenaca koju ima široka javnost. Međutim, ako su pili kavu bez kofeina nije bilo smanjenja rizika.

Jedan kardiovaskularni faktor koji jasno reagira na kavu su trigliceridi. Oni se povisuju s unosom kave, zbog čega se može pretpostaviti da dolazi do povećanja opasnosti od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, 2000. je Archives of Internal Medicine objavio studiju o 20.179 finskih muškaraca i žena koji su praćeni deset godina kako bi se utvrdile bilo kakve razlike između onih koji piju i onih koji ne piju kavu. Istraživači su zaključili da «pijenje kave ne povećava rizik od koronarnih srčanih bolesti ili smrti.» Tako se čini da ova i druge studije odbacuju bilo kakvu zabrinutost da bi učinak na trigliceride mogao imati negativne posljedice.

Neke studije sugeriraju da kofein izaziva povišenje razine homocisteina, iako druge studije ukazuju na suprotno. Međutim, slično kao kod učinka na trigliceride, postoji zabrinutost da povećana razina homocisteina dovodi do povećanja rizika od srčanih bolesti. Ali, kao što je već rečeno, čini se da konzumiranje kave nije uzročni faktor koronarnih srčanih bolesti ili smrti.

Zanimljivo, ne samo što je kava oslobođena odgovornosti za nastanak bilo koje dosad proučene vrste raka, ona zapravo smanjuje rizik od dobivanja rektalnog raka, raka jajnika, raka jetre, raka štitnjače i malignih melanoma (kod žena). Izazivanje raka mokraćnog mjehura sugeriraju dvije anketne studije, ali treća studija zaključuje da «konzumiranje kave i čaja vjerojatno nije povezano s rakom mokraćnog mjehura.»

U prošlosti se sumnjalo da kava doprinosi čiru ili lošoj probavi, ali ove studije nisu uspjele potvrditi povezanost između njih. Usprkos tome, očigledno je da se nekim ljudima želudac uznemiri nakon što popiju kavu.

„Konzumiranje kave uvjerljivo je povezano sa smanjenim rizikom od Parkinsonove bolesti, kao i od Alzheimerove bolesti. Taj zaštitni učinak pažljivo se proučava kako bi ga se moglo bolje razumjeti.“

U jednoj studiji koja je uključivala žene i Parkinsonovu bolest, utvrđeno je da ako žena nikada nije uzimala terapiju nadomještanja estrogena i pila je četiri ili više šalica kave dnevno, njen rizik od dobivanja Parkinsonove bolesti bio je smanjen napola, u usporedbi s općom populacijom. Ali, ako je trenutno uzimala terapiju nadomještanja estrogena i pila istu količinu kave, njen rizik bio je 1,31 puta veći nego kod opće populacije. Nije poznato je li ovaj učinak povezan s uzimanjem neuravnoteženog, nebioidentičnog estrogena, kao kod terapije samo Premarinom, i da li bi bio umanjen korištenjem terapije bioidentičnim estrogenom i progesteronom.

Kada treba izbjegavati kavu

Osobe sa sljedećim stanjima trebale bi izbjegavati kavu ili promijeniti svoje navike uživanja kave (prijeći na kavu bez kofeina ili je piti u manjim količinama). Najbolja je kava dekofeinizirana vodenim procesom.

Trudnoća

Hipoglikemija (nizak šećer u krvi)

Angina

Hipertrigliceridemija (visoke razine triglicerida) (prijeći na kavu bez kofeina)

Fibrocistična bolest dojke (dekofeinizirana je OK)

PMS

Tjeskoba

Nesanica

Osteoporoza

Česta mokrenja, česta potreba za mokrenjem ili drugi urinarni simptomi

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…