Početna Odabrano RUSIJA POSTAVLJA STANDARDE ZA PROIZVODNJU ORGANSKE HRANE

RUSIJA POSTAVLJA STANDARDE ZA PROIZVODNJU ORGANSKE HRANE

Nakon što su uspješno zaustavili proboj GMO proizvoda na svoje tržište, u Rusiji su otišli korak dalje

Slika: Štand sa domaćim organski uzgojenim proizvodima u jednom trgovačkom centru u Moskvi

Svojim potpisom predsjednik Vladimir Putin odobrio je donošenje novog zakona koji će regulirati proizvodnju, pohranu i prijevoz organskih plodina u Rusiji. Taj dekret zabranjuje upotrebu agrokemikalija, pesticida, antibiotika te stimulatora i hormona rasta.

Novi zakon, što su ga prethodno odobrila oba doma ruskog parlamenta, stupit će na snagu 1. siječnja 2020. Ovaj propis uvodi izraze kao što su ‘organski proizvodi’, ‘proizvođač organskih plodina’ i ‘organska poljoprivreda’ te uspostavlja nadzor nad proizvodnjom, pohranom, označavanjem, prodajom i prijevozom takvih namirnica.

Ovim zakonskim aktom ne pokriva se takva roba kao što su parfemi, kozmetika i lijekovi, sjemenke šumskih biljaka, proizvodi iz oblasti lova i ribolova te akvakulture.

Prvi pokušaji usvajanja slične mjere u Rusiji bili su učinjeni prije 15 godina. Ovaj zakon može pomoći Rusiji da stekne 25 posto udjela na svjetskom tržištu organskih proizvoda, kazao je ruski premijer Dimitrij Medvjedev ranije ove godine.

Po Vjačeslavu Volodinu, predsjedniku ruske Dume, ta mjera, koja ujedno uključuje stvaranje nacionalnog registra, pomoći će izbacivanju nepoštenih igrača sa tog tržišta te će imati pozitivan utjecaj na kvalitetu organskih proizvoda.

 

 

 

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…