Početna Odabrano Kurkuma sprječava jednu od najzloćudnijih vrsta raka

Kurkuma sprječava jednu od najzloćudnijih vrsta raka

Istraživački tim pod vodstvom dr. Beatrice Bachmeier s LMU-a u Minhenu proučavao je način djelovanja prirodnih produkata koji koče stvaranje metastaza. Takav je sastojak pronađen u kurkumi, biljci koja se već tisućama godina koristi u medicinske svrhe, a jedan je glavnih sastojaka začina curryja

Kurkuma u prahu stoljećima se koristi za liječenje brojnih bolesti. Između ostalih snažnih učinaka, njen aktivni sastojak – kurkumin – suzbija upalne reakcije, ima protudijabetičko djelovanje, smanjuje kolesterol itd. Nedavno istraživanje koje je proveo istraživački tim sa Sveučilišta Ludwig Maximilians (LMU) u Minhenu sada pokazuje da kurkumin može spriječiti i stvaranje metastaza.

Jedan od najiscrpnijih sažetih prikaza 700 istraživanja o kurkumi do danas objavio je ugledni etnobotaničar dr. sci. James A. Duke. On je pokazao da kurkuma, po svemu sudeći, nadmašuje mnoge farmaceutske lijekove u svojem djelovanju protiv više kroničnih, iscrpljujućih bolesti te da to postiže praktički bez ikakvih štetnih nuspojava.

Ni rak tu nije nikakav izuzetak. Rak prostate jedna je od najraširenijih zloćudnih bolesti u zapadnom svijetu, a često bude dijagnosticiran tek nakon što se metastatski tumori formiraju u drugim organima. U tri posto slučajeva te metastaze su smrtonosne. Istraživački tim pod vodstvom dr. Beatrice Bachmeier s LMU-a u Minhenu proučavao je način djelovanja prirodnih produkata koji koče stvaranje metastaza. Takav je sastojak pronađen u kurkumi, biljci koja se već tisućama godina koristi u medicinske svrhe, a jedan je glavnih sastojaka začina curryja.
Duke je primijetio da se u priručniku pod nazivom Fitokemikalije: mehanizmi djelovanja (Phytochemicals: Mechanisms of Action), kurkumin i/ili kurkuma navode kao efikasna sredstva, u životinjskim modelima, u sprječavanju i/ili liječenju raka debelog crijeva, raka dojke, raka prostate, hepatokarcenogeneze u glodavaca (tj. raka jetre u štakora), raka jednjaka i raka usta.

Bachmeierino istraživanje usmjereno je na kurkumin, polifenol odgovoran za karakterističnu boju curryja. Kurkumin se dobro podnosi i stoga je, u načelu, pogodan ne samo za profilaktičku upotrebu (primarnu prevenciju), već i za suzbijanje metastaza u slučajevima gdje je formirani tumor već prisutan (sekundarna prevencija). U jednom ranijem istraživanju Bachmeier i njeni kolege pokazali su da ta tvar statistički značajno smanjuje stvaranje plućnih metastaza u životinjskom modelu uznapredovalog raka dojke.

 Smanjivanje metastaza

Novom studijom željela se istražiti učinkovitost kurkumina u sprječavanju metastaza kod raka prostate i utvrditi mehanizam djelovanja te tvari. Znanstvenici su najprije ispitali molekularne procese koji su abnormalno regulirani u stanicama prostate zahvaćenim rakom. Rak dojke i prostate često se povezuju s latentnim ili kroničnim upalnim reakcijama, a u oba je slučaja ustanovljeno da tumorske stanice proizvode proupalne imunomodulatore, uključujući citokine CXCL1 i CXCL2.

Znanstvenici su nadalje pokazali da kurkumin napose smanjuje izražavanje ta dva proteina, a u mišjem modelu taj je učinak bio povezan sa smanjenjem pojave metastaza. „Zahvaljujući djelovanju kurkumina tumorske stanice sintetiziraju manje količine citokina koji, inače, potiču stvaranje metastaza”, navodi Bachmeier. „Kao posljedica toga, učestalost formiranja metastaza u plućima značajno je smanjena kod životinja s rakom dojke, kao što smo pokazali ranije, ili pak s rakom prostate, kao što smo pokazali u našoj novoj studiji.”

Kurkumin i kemoprevencija

Bachmeier, dakle, vjeruje da kurkumin može biti koristan u sprječavanju raka dojke i prostate – a obje te vrste raka povezuje se s upalama – te u smanjenju njihova metastatskog potencijala. „To ne znači da taj sastojak treba smatrati zamjenom za konvencionalne načine liječenja. Međutim, on bi mogao igrati pozitivnu ulogu u primarnoj prevenciji, prije nastanka potpuno razvijenog tumora, ili bi mogao pomoći u sprječavanju pojave metastaza. U tom kontekstu vrlo je važna činjenica da se ta tvar vrlo dobro podnosi jer ju bez straha možemo preporučiti pojedincima koji imaju povećan rizik za pojavu tumora.”

„Svakodnevni unos do 8 grama kurkumina smatra se sigurnim, a njegova protuupalna svojstva odavno su zamijećena u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini.“

Muškarci s benignom hiperplazijom prostate (BHP) jedna su od mogućih ciljanih skupina za profilaksu, kao i žene s obiteljskom anamnezom pojave raka dojke. Kurkumin bi također mogao biti dragocjen kao dodatno sredstvo kod određenih metoda liječenja raka. U svakom slučaju, blagotvorni učinci kurkumina najprije se moraju potvrditi u kontroliranim kliničkim testovima. Bachmeier sada planira takav pokusni postupak kod pacijenata s rakom prostate koji je otporan na uobičajene terapije.

Marko Torres je stručnjak za medicinska istraživanja, pisac i zastupnik potrošača te pobornik zdravog načina življenja. Ima akademske kvalifikacije na polju javnog zdravstva i ekološke znanosti, a ujedno je i profesionalni govornik o temama poput prevencije bolesti, otrova iz okoliša i zdravstvene politike.

Pročitajte sljedeće

San i stvaranje svijeta

Morfej, sin Noći i Sna, krilato je božanstvo koje svake noći uzima čovjeka u svoj zagrljaj…