Oksfordski eksperiment
Početna Novi svjetski poredak Oksfordski eksperiment – evo što nas čeka u bliskoj budućnosti

Oksfordski eksperiment – evo što nas čeka u bliskoj budućnosti

Plan podjele grada Oxforda u UK-u u šest 15-minutnih četvrti izazvao je gnjev i prosvjede građana i kritičara

Piše: Marie D. Jones

Nedavno odobreno filtriranje prometa u tom gradu vršit će se sedam dana tjedno, a na šest cesta oko grada koristit će se brojne kamere za prepoznavanje registarskih tablica, s ciljem „postizanja održivog transportnog sustava”.

Prolazeći kroz filter, svaki vozač koji nema posebno izuzeće ili ne koristi potrebnu dozvolu bit će kažnjen globom od 70 funti. Očekuje se da takav sustav bude uveden 2024.

Od te godine članovi kućanstava će se prijavljivati za dobivanje triju dozvola prolaska kroz te filtere kako bi stigli u druge četvrti ili dijelove grada. Postojat će i iznimke „za autobuse, taksije, motocikle itd… i za osobe koje moraju skrbiti za nekoga”.

Reakcija na tu shemu bila je žestoka, a tisuće ljudi potpisalo je peticije te izašlo na ulice u znak prosvjeda. Kritičari ovog programa tvrde da će to dovesti do „klimatskih karantena” i da sve to podsjeća na „podizanje Berlinskog zida”.

Vlasti tvrde da bijesne reakcije na provedbu ovog plana potpiruju teoretičari zavjera i razne dezinformacije, ali ostaje činjenica da će taj novi sustav smanjenja prometa ograničiti pristup vozača određenim cestama, uz korištenje prometnih kamera za praćenje i novčano kažnjavanje vozača koji krše pravila.

Takav sustav lako bi se mogao proširiti u druga područja grada. Nagovještaj je to budućeg okoliša pametnih gradova, gdje neće biti privatnih vozila nego isključivo automatska prijevozna sredstva, bez vozača. Možete očekivati da oksfordski ‘ekperiment’ bude proveden u gradu blizu vas.

O autorici:

Marie D. Jones autorica je više od 25 publicističkih knjiga, uključujući Disinformation and You: Identify Propaganda and Manupulation i Toxin Nation. Redovna je suradnica časopisa New Dawn, a nastupala je u TV emisijama na History Channelu te u preko 2500 radijskih emisija širom svijeta. Može ju se kontaktirati na njezinoj web stranici, www.mariedjones.com.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…