avatari protiv darwina
Početna Doba razotkrivanja AVATARI PROTIV DARWINA
Doba razotkrivanja - Odabrano - 22.09.2023.

AVATARI PROTIV DARWINA

Indija izbacuje Darwinovu teoriju o evoluciji iz školskih udžbenika

Indijski premijer Narendra Modi izbacio je tekstove o Darwinovoj teoriji o evoluciji iz nekih školskih udžbenika, napose onih koji se koriste u devetom i desetom razredu na satovima  prirodnih znanosti u indijskim državnim školama.

Odluku je objavilo Nacionalno vijeće za edukacijska istraživanja i obuku (NCERT), vladina organizacija čiji je zadatak odabir udžbenika te izrada nastavnih programa za 256 milijuna indijskih učenika.

Za školsku godinu 2021./22. pitanja o evoluciji bila su povučena iz ispita namijenjenih učenicima devetih i desetih razreda u Indiji, iako se ta tema još uvijek podučavala u razredima. Sada je, pak, evolucija i službeno izbrisana iz prirodoslovnih udžbenika koje učenici tih razreda čitaju, čime je stavljena na popis zabranjenih tema.

Hinduističke skupine promiču drugačiju teoriju o evoluciji koja razne oblike životinjskog i ljudskog života promatra kao avatare ili živuća utjelovljenja hinduističkog boga stvoritelja Višnua.

Prema toj teoriji, postoji ukupno deset avatara Višnua koji su se manifestirali na Zemlji, predstavljajući različite skupine životnih oblika, a kolektivno su, u indijskim svetim spisima,  poznati kao Dashavatara. Ovi avatari pojavljivali su se na Zemlji u različitim fazama, gdje je svaki sljedeći niz životnih oblika koje su stvorili bio složeniji od onih prethodnih, čime se u biti ponovo ide u smjeru tradicionalne teorije o evoluciji.    

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…