Početna Doba razotkrivanja ZEMLJIN SJEVERNI MAGNETSKI POL GIBA SE VELIKOM BRZINOM
Doba razotkrivanja - Odabrano - 30.01.2019.

ZEMLJIN SJEVERNI MAGNETSKI POL GIBA SE VELIKOM BRZINOM

Sredinom 1990-ih njegova se brzina povećala, s oko 15 km godišnje na otprilike 55 km godišnje. Trenutno se pravocrtno kreće ka Sibiru

Sjeverni magnetski pol Zemlje giba se tolikom brzinom da je primorao svjetske stručnjake za geomagnetizam da ažuriraju Svjetski magnetski model koji prikazuje magnetsko polje našeg planeta i služi kao podloga cjelokupne današnje navigacije: od sustava za usmjeravanje brodova na moru do Google Mapsa na smartphoneima.

Posljednja verzija modela izašla je 2015. i trebala je trajati do 2020., ali magnetsko polje mijenja se tako brzo da istraživači sada taj model moraju ispraviti.

„Našli smo se u zanimljivoj situaciji.” – kaže Arnaud Chulliat, stručnjak za geomagnetizam sa Sveučilišta Colorado Boulder te iz Nacionalnog centra za informacije o okolišu, u sklopu Nacionalne uprave za ocean i atmosferu (NOAA).

„Što se to događa? Odgovor je dvojak.“

Prvo, izvijestio je Chulliat prošli mjesec na susretu članova Američkog geofizičkog udruženja, taj geomagnetski puls ispod Južne Amerike iz 2016. pojavio se u najgore moguće vrijeme, netom nakon ažuriranja Svjetskog magnetskog modela izvršenog 2015. godine. To znači da se magnetsko polje naglo  promijenilo nakon te posljednje dopune, onako kako to planeri nisu očekivali.

Slika iznad: Cavit, Wikipedia.com

Drugo, gibanje sjevernog magnetskog pola učinilo je taj problem još i ozbiljnijim.

„Pol ‘bludi’ na nepredviđene načine koji fasciniraju istraživače i znanstvenike otkad ga je James Clark Ross prvi 1831. izmjerio u kanadskom Arktiku.“

Sredinom 1990-ih njegova se brzina povećala, s oko 15 km godišnje na otprilike 55 km godišnje.

Do 2001. zašao je u Arktički ocean gdje je 2007. tim stručnjaka u kojem je bio i Chulliat prizemljio avion na zaleđenom moru u pokušaju da locira pol.

Godine 2018. pol je prešao Međunarodnu datumsku liniju i zašao u istočnu polutku. Trenutno se pravocrtno kreće ka Sibiru.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…