Početna Novi svjetski poredak Promjena režima i predstavnici zakonodavstva: Nancy Pelosi vs. Juan Guaido

Promjena režima i predstavnici zakonodavstva: Nancy Pelosi vs. Juan Guaido

Ako ti se ne sviđa predsjednik neke suverene zemlje zamijeni ga tako što ćeš predsjednika parlamentarnog doma 'odrediti' privremenim predsjednikom. Ali, tu ima još nešto, dosad nespomenuto

Glavna slika: Juan Guaido, samozvani predsjednik Venezuele

Ovaj tekst prenosimo sa možda najbolje web stranice za geopolitiku Global Research. Tekst je napisao njihov urednik prof. Michel Chossudovsky

U ime demokracije, predsjednika venezuelanske Nacionalne skupštine i vođu većinske stranke (Okruglog stola Demokratskog jedinstva), Juana Guaida, podržao je kao (samozvanog) privremenog predsjednika Venezuele predsjednik Trump:

„Danas, ja [Donald Trump] službeno priznajem predsjednika venezuelanske Nacionalne skupštine, Juana Guaida, kao privremenog predsjednika Venezuele. U svojoj ulozi jedinog legitimnog ogranka vlade kojeg je propisno izabrao venezuelanski narod, Nacionalna skupština se pozvala na ustav te zemlje te je Nicolasa Madura proglasila nelegitimnim, a Ured predsjednika stoga ispražnjenim. (Trumpovo priopćenje, Bijela kuća, 23. siječnja 2019.)“

„Trumpova odluka – u kombinaciji s prijetnjama vojne intervencije i zamrzavanja venezuelanske imovine u SAD-u – potvrđuje kriminalnu prirodu američke vanjske politike, da i ne spominjemo suučesništvo zapadnih medija koji su poduprli legitimnost Trumpove odluke.“

Opasan presedan

Ako ti se ne sviđa predsjednik neke suverene zemlje zamijeni ga tako što ćeš predsjednika parlamentarnog doma ‘odrediti’ privremenim predsjednikom.

Ali, tu ima još nešto, dosad nespomenuto:

Položaj predsjednika Nacionalne skupštine kojeg drži Juan Guaido (s ustavnog stanovišta) u nekim je aspektima usporediv s položajem predsjednika američkog Zastupničkog doma i vođom većinske stranke kojeg trenutno drži demokratkinja Nancy Pelosi.

 

Slika iznad: Nancy Pelosi

Nancy Pelosi druga je u američkom predsjedničkom slijedu, nakon potpredsjednika Mikea Pencea. (25. amandman Ustava i 3 USC 19, stavak američkog zakonika, ustanovljen kao dio Zakona o predsjedničkom slijedu iz 1947.).

Nasuprot tome, Juan Guaido, predsjednik venezuelanske Nacionalne skupštine (u pogledu predsjedničkog slijeda) preuzeo bi funkciju predsjednika Venezuele tijekom kraćeg međurazdoblja, u očekivanju novih predsjedničkih izbora u roku od trideset dana, kao što je navedeno u članku 233. venezuelanskog ustava.

Podržavši postupak kojim se Juana Guaida proglašava predsjednikom Venezuele, Trump je otvorio Pandorinu kutiju koja bi potencijalno mogla ugroziti njegov vlastiti predsjednički mandat:

„Trumpova podrška predsjedniku venezuelanske Nacionalne skupštine Juanu Guaidu ravna je tvrdnji da bi Nancy Pelosi mogla legitimno, danas ili sutra (bilo kada) mogla zamijeniti Trumpa kao privremena predsjednica SAD-a.“

 Prilično tmurna perspektiva za The Donalda.

Što je Juan Guaido za Venezuelu, to je Nancy Pelosi za Sjedinjene Države. Opozicija predsjedniku Maduru upravlja Nacionalnom skupštinom. Opozicija predsjedniku Trumpu upravlja Zastupničkim domom.

Teatar apsurda? 

Zamislite na trenutak što bi se dogodilo kad bi neki američki političar ili predsjednik neke strane zemlje zatražio da Nancy Pelosi kao predsjednica Zastupničkog doma i većinski lider u tom Domu, bude potvrđena kao privremena predsjednica SAD-a, nauštrb predsjednika Trumpa. Nije nemoguće, zar ne?

Zasad se američki Kongres, uključujući Nancy Pelosi, uzdržava od zauzimanja stava o Trumpovoj podršci Juanu Guaidu kao privremenom predsjedniku.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…