Početna Odabrano PURPURNA EHINACEJA – Indijanski ‘Lijek za sve bolesti’

PURPURNA EHINACEJA – Indijanski ‘Lijek za sve bolesti’

Ehinaceja (rudbekija) podrazumijeva devet vrsta biljke iz roda glavočika, a purpurni primjerak poznat je kao legendarni indijanski 'Lijek za sve'

Sjevernoamerički Indijanci koriste je u narodnoj medicini i uz kanabis poznata je po velikom broju bolesti za koje se smatra da ima pozitivan efekt – od raznih infekcija tjelesnih sustava, tretiranja rana i opeklina, kao zamjena antibioticima i efikasno sredstvo protiv ugriza otrovnih insekata, životinja ili uboda biljaka. Rehabilitacija ove vrijedne biljke došla je njezinom popularizacijom u Europi – u Njemačkoj se danas više upotrebljava nego u SAD-u. Ovaj ukrasni cvijet učestao je i na balkonima i u kućanstvima, no pravi potencijal tek je u procesu istraživanja.

Iako preliminarne studije zaključuju da nema nikakav efekt na rak, istraživanja su pokazala kako je biljka iznimno blagotvorna na infekcije gornjeg dišnog sustava poput prehlade, bilo tijekom infekcije ili u preventivnoj uporabi (smanjenje mogućnosti prehlade je čak 58%).

„Znanstvenici smatraju kako joj je najveća moć upravo u zaustavljanju frekvencije određenih infekcija, kao i gripe.“

Tijekom medijske pompe oko svinjske gripe i cjepiva nitko nije uvažio studije koje su upravo ehinaceju promovirale kao najbolju opciju.

Što je u biljci toliko djelotvorno? Odlikuje je nezabilježen koktel velikog broja alkilamida, polisaharia, glikoproteina, ehinakozida, ehinaceina, cinarida i derivata kofeinske kiseline. Kako je rađena i ekstrakcija, utvrđeno je da je sinergija u prirodnom pripravku učinkovitija od izoliranih supstanci. Baš zato nije toliko uvriježena u svakodnevnoj uporabi – pošto najbolji učinak posjeduje u svom prirodnom biljnom obliku. Navedeni koktel aktivira makrofage koji pojačavaju sposobnost bijelih krvnih zrnaca u uništavanju štetnih stranih tijela, a ujedno povećava i proizvodnju T-limfocita i onemogućavaju viruse u lučenju citokina. Tradicionalna medicina polako se vraća u svakodnevnu upotrebu i bit će zanimljivo vidjeti što će studije otkriti u narednim godinama.

Pročitajte sljedeće

IPAK SE NEŠTO MIJENJA

Jedna čikaška sutkinja nedavno je naložila tom gradu da vrati na posao te isplati izgublje…