Početna Doba razotkrivanja Zašto američki Indijanci NIKADA ne gledaju pomrčine
Doba razotkrivanja - Odabrano - 21.01.2019.

Zašto američki Indijanci NIKADA ne gledaju pomrčine

Navajo Indijanci od svih pripadnika svoga naroda očekuju da ostanu u zatvorenom za vrijeme pomrčine Sunca ili Mjeseca. Izričito im se savjetuje da ne budu na otvorenom za vrijeme tih nebeskih spektakala svjetlosti i sjene

Glavna slika: Camille Flammarion – Kolumbo proriče pomrčinu Mjeseca

Postoje jako dobri razlozi zašto starosjedioci Sjeverne i Južne Amerike ne gledaju pomrčine Sunca i Mjeseca.

Kao prvo, njihova plemena postoje već stoljećima i puna su drevne mudrosti. Od svih američkih indijanskih plemena Navajo Indijanci najviše inzistiraju na ‘pravilnom ponašanju’ kada su pomrčine u pitanju.

„Starješine i poglavice Navajo plemena već generacijama uče svoju djecu da je pomrčina svet događaj koji se mora tretirati s golemim poštovanjem i štovanjem.“

Oni, stoga, od svih pripadnika svoga naroda očekuju da ostanu u zatvorenom za vrijeme pomrčine Sunca ili Mjeseca. Izričito im se savjetuje da ne budu na otvorenom za vrijeme tih nebeskih spektakala svjetlosti i sjene.

Šamani iz redova Navajo Indijanaca govore djeci da ne gledaju pomrčine, nijedan njihov dio. Nepridržavanje tih važnih uputa može dovesti do zdravstvenih problema na fizičkoj razini, kao i do mentalnih poremećaja i emocionalne neuravnoteženosti.

Navajo Indijanci najveće su indijansko pleme Arizone te jedno od najvećih u Sjedinjenim Američkim Državama. Mudrost koju su stjecali generacijama iznimno cijene i sva druga indijanska plemena. Njihova bezvremenska učenja i kulturno blago povezano s pomrčinama protežu se čak i na trudne žene.

 „Ako trudnica vidi pomrčinu, bilo pomrčinu Sunca ili Mjeseca, to može „utjecati na um te žene, a u budućnosti će imati utjecaja i na zdravlje djeteta“ – kaže Begay – te se mora izvesti poseban obred kojim će je se toga utjecaja osloboditi.“

Starosjedioci Sjeverne i Južne Amerike poznati su po svom znanju koje je prošlo test vremena i koje je dokazano ispravno. Sile prirode oni već jako dugo promatraju oštrim okom i izoštrenom sviješću. Kada su u pitanju ‘pomrčine’ očito ih vide sasvim drugačije od pripadnika Zapadne civilizacije.

 

Pročitajte sljedeće

San i stvaranje svijeta

Morfej, sin Noći i Sna, krilato je božanstvo koje svake noći uzima čovjeka u svoj zagrljaj…