Početna Novi svjetski poredak U nekim zemljama pogranični agenti mogu zahtijevati pristup vašim digitalnim uređajima

U nekim zemljama pogranični agenti mogu zahtijevati pristup vašim digitalnim uređajima

Australskim i novozelandskim carinicima zakonski je dopušteno da pretražuju ne samo vašu osobnu prtljagu, već i sadržaje na vašem smartphoneu, tabletu ili laptopu. Nije važno jeste li državljanin odnosne države ili posjetitelj, ili kako prelazite granicu, bilo zrakom, kopnom ili morem

Novi zakoni koji su na Novom Zelandu stupili na snagu 1. listopada daju pograničnim agentima:

„…ovlasti da temeljito pretraže određeni pohranjeni instrument (uključujući ovlast da od korisnika instrumenta zatraže pristupne informacije i druge podatke ili pomoć koja je razložna i potrebna za pristup instrumentu)”.

Protiv onih koji ne budu poštovali zahtjev pograničnih službenika mogao bi biti pokrenut kazneni postupak, uz kaznu od 5000 novozelandskih dolara. Slične ovlasti pogranični službenici imaju u Australiji i drugdje.

„U Kanadi, na primjer, ometanje ili sprječavanje rada pograničnog čuvara s vašim digitalnim uređajem moglo bi vas koštati i do 50.000 dolara ili pet godina zatvora.“

Rastući trend pretresa

Australija i Novi Zeland trenutno ne objavljuju podatke o takvoj vrsti pretresa, ali rastući je trend pretresa i zapljene uređaja na američkim granicama, gdje je između 2015. i 2106. bilo više od pet puta više inspekcija elektronskih uređaja, a ukupni broj pretresa dosegao je brojku od 23.000 godišnje. U prvih šest mjeseci 2015. već je bilo gotovo 15.000. pretresa.

U nekim od tih slučajeva pogranični službenici prijetili su ljudima uhićenjem ako ne predaju svoje putovnice. Protiv nekih putnika podignute su optužnice.

U slučajevima gdje nisu poslušali zahtjev pograničnih službenika ljudima je bio onemogućen pristup vlastitim uređajima ili su ovi bili zaplijenjeni te vraćeni danima ili tjednima kasnije.

„Osim pretresa uređaja, vrši se i pročešljavanje računa iz društvenih medija.“

Godine 2016. Sjedinjene Države unijele su dodatno pitanje na internetske obrasce zahtjeva za vizu, tražeći od ljudi da priopće svoje korisničko ime s društvenih medija. S obzirom da se taj obrazac obično ispunjava nakon kupnje karte, putnici mogu pomisliti da nemaju izbora pa ustupaju takve informacije kako ne bi riskirali uskratu vize, unatoč tome što je to pitanje opcionalno.

Microsoft, Apple i Google napominju da se otkrivanjem lozinke za neku od njihovih aplikacija ili uređaja krše odredbe njihova ugovora o pružanju usluga, čuvanja privatnosti i sigurnosnih praksi. To ne znači da je pametno oglušiti se o zahtjev pograničnih službenika, ali postavlja se pitanje o položaju u koji vlasti, tražeći takve informacije, stavljaju putnike.

Pročitajte sljedeće

San i stvaranje svijeta

Morfej, sin Noći i Sna, krilato je božanstvo koje svake noći uzima čovjeka u svoj zagrljaj…