Početna Novi svjetski poredak Je li ovo onaj prijelomni izum koji će napokon dokinuti naftnu industriju i donijeti solarnu energiju svijetu?

Je li ovo onaj prijelomni izum koji će napokon dokinuti naftnu industriju i donijeti solarnu energiju svijetu?

Znanstvenici u Australiji uspjeli su proizvesti najveće ikad printane solarne ćelije pomoću novo razvijenog printera solarnih ćelija. Da, oni printaju solarne ćelije

Danima nezgrapnih, skupih solarnih panela koji su bili teški i za čiju su proizvodnju bile potrebne grube kemikalije, kao i mnogo rada pri njihovoj instalaciji, možda je došao kraj. Znanstvenici u Australiji uspjeli su proizvesti najveće ikad printane solarne ćelije pomoću novo razvijenog printera solarnih ćelija. Da, oni printaju solarne ćelije.

Organske solarne ćelije

„Te ćelije su savitljive, jeftine, a napravljene su od organske plastike i materijala.“

Prema znanstveniku dr. Scottu Watkinsu, printanje ćelija u tako velikim razmjerima otvara golem raspon mogućnosti za njihovu preliminarnu primjenu:
„S ćelijama ove veličine možemo postići jako mnogo stvari […] Možemo ih postaviti u reklamne panoe, u ulične svjetiljke i druge interaktivne elemente. Možemo ih čak ubaciti u kućište laptopa kako bi stroj koji se nalazi unutra opskrbile rezervnom strujom.”

Slika iznad: dr. Scott Watkins pokazuje printane ćelije

Dr. David Jones ima na umu i neke druge primjene:

„Predviđamo da ćemo njima moći oblagati prozore na neboderima. Izravnim printanjem na materijale poput čelika te ćelije ćemo moći ugraditi u građevinske materijale.”

 

 Slika iznad: Novi VICOSC-ov printer solarnih ćelija instaliran u zgradi CSIRO-a.

Ove organske solarne ćelije razlikuju se od uobičajenih solarnih panela utoliko što su lakše, savitljive, poluprozirne, a procjenjuje se da će biti mnogo jeftinije.

Njihova tehnologija i proizvodnja još uvijek su u fazi istraživanja, ali znanstvenici u pozadini tog projekta nadaju se da će u bliskoj budućnosti biti dostupne potrošačima.

Troškovi proizvodnje značajno niži

Prema jednom od partnera tog projekta, australskoj Nacionalnoj agenciji za znanstvena istraživanja (CSIRO):

„Trenutno, konzorcij (Victorian Organic Solar Cells Consortium – VICOSC) samo kupuje materijale u količinama nužnim za potrebe istraživanja. Kada budu kupovani u većim razmjerima, troškovi proizvodnje dijelova bit će, kako predviđamo, značajno niži te ćemo moći ostvariti cijenu od oko jednog australskog dolara po vatu (W).”

Jedan dolar po vatu? S obzirom na manje troškove postavljanja ovog laganijeg sustava, to je krajnje revolucionarno.

„Uz takve troškove prosječna obitelj mogla bi svoj dom ekološki opskrbiti strujom za svega nekoliko tisuća dolara.“

Printanje solarnih ćelija ima još jednu prednost nad dosadašnjim načinom proizvodnje solarnih panela: tvornice mogu biti mnogo manje, pa stoga i mnogo jeftinije. To će omogućiti da proizvodnja takvih ćelija bude decentralizirana u mnogo većoj mjeri, zbog čega će one biti dostupnije ne samo u razvijenim državama već i u zemljama Trećeg svijeta.

Je li to ono prijelomno dostignuće zbog kojega će konačno odzvoniti naftnoj industriji i koje će svijetu donijeti solarnu energiju? Izgleda da smo tomu nadomak.

Na videu ispod možete također pogledati i kraći video pod naslovom Printing Australia’s largest solar cells, koji objašnjava način proizvodnje i primjene tih ćelija:

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…