Početna Novi svjetski poredak „Poput smrtonosnog udarca”: zabranjeni alternativni mediji govore za RT o masovnoj čistki na Facebooku

„Poput smrtonosnog udarca”: zabranjeni alternativni mediji govore za RT o masovnoj čistki na Facebooku

Nekih 800 protu-establišmentskih računa i stranica naglo je maknuto s Facebooka u žestokoj 'raciji' koju je taj medijski gigant nazvao borbom protiv 'spamera'. Russia Today (RT) je razgovarao s onima koji su bili meta ove čistke

Među stotinama stranica i računa koje su Facebook i Twitter maknuli prije nekoliko dana bili su oni s političke ljevice i desnice, u rasponu od teoretičara zavjera i promatrača policijske brutalnosti, do informativnih medija čiji kut gledanja odudara od mainstreama. Premda bi se njihov sadržaj mogao katkada opisati kao kontroverzan, većina tih zabranjenih stranica mogla se pohvaliti brojnom publikom i velikim dosegom.

RT je razgovarao s nekim od glasova ušutkanih tim potezom Facebooka. Evo što su imali za reći.

Jason Bassler, The Free Thought Project, 3,1 mil. pratitelja

The Free Thought Project sebe naziva „središtem slobodoumnih razgovora. Oba njegova računa, i na Facebooku i na Twitteru, zatvorena su u toj predizbornoj čistki (međuizbori u SAD-u). Jason Bassler, koji je sufinancirao taj projekt 2013. godine, izjavio je za RT da je Facebookov postupak zapravo čin političke cenzure te da nema nikakve veze s njegovim proklamiranim ciljem čišćenja svoje platforme od spama.

„Da se radi samo o spamu i beznačajnom smeću oni ne bi toliko prijetili, ne bi nas zabranili, ne bi za to marili, i ne bismo bili na njihovom nišanu”.

Prodajući tu priču kao borbu protiv bezvrijednog informativnog smeća, sam Facebook obmajnuje korisnike svojom vlastitom verzijom lažnih vijesti, kazao je Bassler: „To nije ništa drugo nego politička cenzura i pokušaj zatiranja određenih političkih ideologija”.

Nicholas Bernabe, osnivač The Anti-Media, 2,1 mil. pratitelja

Nicholas Bernabe, bloger i poduzetnik u pozadini samostalnog informativnog pretraživača vijesti The Anti-Media, smatra da kod Facebookova tretmana medijskih stranica „najviše zabrinjava” činjenica da tehnološki giganti sada pokušavaju upravljati političkim dijalogom gradeći se političkim neutralnima.

„To bi se, zapravo, moglo smatrati Facebookovim uplitanjem u izbore, jer samo nas nekoliko tjedana dijeli od međuizbora na polovici parlamentarnog mandata, a njegovi cenzori obrušili su se na 800 političkih orijentiranih medija koje žele izbrisati.”

Dodao je da većina zabranjenih stranica ima „vrlo protu-establišmentska, vrlo protu-autoritarna stajališta”, koja se sviđaju onima čije se gledište o izborima prilično razlikuje od onoga što nude glavni mediji.

Matt Savoy, The Free Thought Project, 3,1 mil. pratitelja

Teško je precijeniti implikacije za one koji su pometeni u toj čistki, kazao je Matt Savoy iz The Free Thought Projecta. Mnogima od pogođenih web stranica propast će biznis, a „tisuće ljudi ostat će bez posla”.

 „To je poput smrtonosnog udarca. Facebook je bio izvor preko kojega smo mogli davati naše linkove u javnost i usmjeravati promet na našu web stranicu, a sada smo ostali bez toga. Uskoro ćemo izgubiti i onih nekoliko preostalih zaposlenika koje trenutno imamo”.

Novinari uopće nisu imali vremena da se pripreme za tu prijeteću čistku, kazao je Savoy, a osoblje je isprva mislilo da je to samo privremena opstrukcija.

Matt Bergman, Punk Rock Libertarians, 190.000 pratitelja

Matt Bergman, koji je utemeljio Punk Rock Libertarians 2010. godine, izjavio je za RT da je njegov podkast The Daily Liberator maknut s Facebooka bez ikakvog objašnjenja. Nakratko je bio isključen i Bergmanov vlastiti račun, kao i računi drugih administratora te stranice.

Ova čistka je rezultat pritiska kojeg je Kongres izvršio na Marka Zuckerberga, a njezine prve mete bili su manji nezavisni mediji „skloni desnici”, budući da je lakše zabraniti relativno male medije nego veće kanale kao što je RT, tvrdi Bergman.

 „Njihov ugovor o uvjetima korištenja usluge vjerojatno sadrži milijun riječ. Nitko ga nikada nije pročitao u cijelosti, a mislim da ako žele, mogu zabraniti i CNN; mogu zabraniti vas, ako žele, pa mogu zabraniti bilo koga”.

Bergman je kazao da će uložiti žalbu i zahtjev za ponovno aktiviranje računa.

 Dan Dicks, Investigative Journalist, 350.000 pratitelja

Vankuverski istraživački novinar Dan Dicks, koji piše za The Press for Truth, kaže da je  Facebookova čistka „očito politička”, a tehnološke kompanije, izgleda, preuzimaju ulogu „čuvara političke misli”.

„Ono s čime smo danas suočeni je ušutkivanje svakoga tko ide protiv statusa quo, bilo na desnoj ili lijevoj strani političkog spektra”.

Teoretičar zavjera Alex Jones, izbrisan s Facebooka i Twittera, možda je bio „prva srušena pločica domina”, ali sada je čistka proširena na manje medije koji se bore za pažnju javnosti, ravnopravno s glavnim medijima, kazao je Dicks.

Obrušavanje na protu-establišmentske glasove vratit će se Facebooku kao bumerang, tvrdi aktivist britanske Laburističke stranke i politički teoretičar, dr. Richard Barbrook.

Facebook i druge tehnološke kompanije koje se osjećaju dužnim da nameću više „tradicionalne medijske cenzure” zacijelo će doživjeti masovni egzodus sa svojih platformi, uvjeren je Barbrook.

Problem je u tome što će ljudi, ako ovi tehnološki giganti budu previše suzbijali slobodu izražavanja, odlaziti negdje drugdje, gdje mrežno djelovanje neće raditi protiv njih samih”, izjavio je Barbrook za RT.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…