Početna Odabrano MARIHUANA POD MIKROSKOPOM

MARIHUANA POD MIKROSKOPOM

Ove izvanredne slike prikazuju fantastične detalje marihuane, čak i vrećice kanabisa koje pohranjuju psihoaktivnu kemikaliju THC na krajevima pojedinačnih dlačica

Slika: podnožje mladog lista iz pupoljka kanabisa. Potrebno je nekoliko sati da se primjerci pripreme i posve osuše kako vodena para ne bi zamagljivala konačnu sliku.

Potrebno je nekoliko sati da se primjerci kanabisa pripreme i posve osuše kako vodena para ne bi zamagljivala konačnu sliku, navodi profesor koji je snimio ove zapanjujuće slike.

Primjerci se zatim fotografiraju u vakuumskoj komori pomoću kompjuterskog skenera, a snimanje svake slike traje oko 4 minute.

Slika iznad: Vrh pojedinačnog lista koji se proteže iz većeg pupoljka. Ljubičaste glavice su žljezdani trihomi koji su odgovorni za miris biljke kada ju očešate.

„Volim zamišljati što bi čovjek vidio da je visok tek nekoliko mikrona”, za Busines Insider izjavio je profesor Ted Kinsman s Tehnološkog instituta Rochester, autor knjige Kanabis: Marihuana pod mikroskopom (Cannabis: Marijuana Under the Microscope).

„Znanost pokušavam učiniti vizualno uzbudljivom i privlačnom širem stanovništvu”, kazao je.

Profesor Kinsman je obojao vrećice kanabisa koje sadrže THC (nalaze se na kraju sitnih dlačica zvanih trihomi) življom bojom kako bi bile što uočljivije.

THC – skraćenica za tetrahidrokanabinol – odgovoran je za stanje euforije kad osoba puši marihuanu.

Potom, dr. Kinsman premazuje primjerke zlatom i bombardira elektronima. Kompjuter bilježi kako se elektroni raspršuju dalje od uzorka.

Podaci se prikupljaju, a kasnije se generira prikaz snimljen skenirajućim elektronskim mikroskopom (SEM).

Njegove snimke prikazuju kako trihomi, koji su nalik dlačicama, tvore podlogu od trnja koje štiti sredinu stabljike od napada insekata.

Na slikama se također vidi sjeme kanabisa nakon tri dana inkubacije, prije njegova stavljanja u tlo ili u hidroponski sustav.

Slika iznad: Rub jednog od dva prava lista koje je napravila konoplja. Površina je prekrivena niskim strukturama nalik trnju. Na dodir, tekstura zrelih listova podsjeća – upravo zbog ovih trihoma – na brusni  papir.

Slika iznad: Donja strana biljke stare dva tjedna daje drugačiji pogled na list. Ovaj dio biljke također je zaštićen dugačkim trihomima koji podsjećaju na dlačice.

Slika iznad: Pelud ugniježđen u ženskoj njušci na cvjetnom pestiću. Nalazi se u procesu prenošenja genetskog materijala ženskom elementu, kako bi se stvorilo sjeme. Da bi se dobila ova slika, ženske biljke bile su stavljene da rastu pored muških biljaka, a sve su bile u punom cvatu. Promjer peluda je 20 µm. Pojedinačno zrnce peluda suviše je malo da bi se vidjelo golim okom.

Slika iznad: Prikaz stabljike u sredini zrele biljke. Središnja šupljina je dobro razvijena i okružena stanicama srčike. Stanice srčike u sredini povezuju se s pohranom nutrijenata.

 

Slika iznad: brojni trihomi pronađeni u pregibu mladog lista. Što je list stariji, to su veći izgledi da trihomi budu slijepljeni ili da skupljanju prašinu.

Slika iznad: SEM prikaz kristala kalcijeva oksalata (živost boja je umjetno pojačana). Čak i mala doza kalcijeva oksalata dovoljna je da izazove snažan osjećaj pečenja u ustima i grlu. Ovi kristali su neželjeni sastojak medicinskog kanabisa.

Slika iznad: Površina stabljike na SEM prikazu (živost boja je umjetno pojačana). Ovako izgleda koža pet tjedana stare biljke, duž njene stabiljke. Trihomi, nalik dlačicama, tvore podlogu od trnja koji štite sredinu stabljike od napada insekata.

Slika iznad: Sjeme kanabisa nakon 3 dana inkubacije pri 21°C na vlažnom papirnatom ručniku u mraku. Ovo sjeme je spremno da bude prenešeno u tlo ili u hidroponski sustav.

Slika iznad: Makro prikaz lista koji se proteže od ženskog cvijeta. Pjeskovit oblog lista zapravo čine uspravni trihomi, a upravo se tu proizvodi THC. Konoplja je navedena kao jedna od 50 najvažnijih biljaka korištenih u tradicionalnoj kineskoj medicini. Među drugim biljkama na tom popisu su rabarbara, cimet, đumbir i sladić.

Slika iznad: Prikaz isklijane sjemenke kanabisa (živost boja je umjetno pojačana), snimljen skenirajućim elektronskim mikroskopom. Kada je slika snimljena, ova sjemenka klijala je samo 24 sata.

 UKRATKO O MEDICINSKOJ KONOPLJI

Marihuana se može prepisivati u medicinske svrhe u sve više država svijeta, gdje se koristi u borbi protiv tjeskobe, agresivnosti i problemima sa spavanjem.

Istraživači također ispituju može li kanabis pomoći ljudima s autizmom, ekcemima ili psorijazom.

Konopljino ulje sadrži psihoaktivnu kemikaliju THC koja, kako se tvrdi, ima protukancerogena svojstva. Jedna 52-godišnja žena iz Coventryja kaže da je uzimanjem tog lijeka izliječila rak želuca i crijeva u terminalnom stadiju.

Znanstvena istraživanja su pokazala da taj lijek može ublažiti depresiju, tjeskobu i stres, ali prekomjerno korištenje može pogoršati depresiju na duge staze, jer kanabis smanjuje sposobnost mozga da otpušta loša sjećanja.

Pročitajte sljedeće

San i stvaranje svijeta

Morfej, sin Noći i Sna, krilato je božanstvo koje svake noći uzima čovjeka u svoj zagrljaj…