Početna Novi svjetski poredak BRITANSKE VODNE KOMPANIJE PRIZNAJU DA KORISTE VILINSKE RAŠLJE ZA PRONALAŽENJE NAPUKLINA I CIJEVI

BRITANSKE VODNE KOMPANIJE PRIZNAJU DA KORISTE VILINSKE RAŠLJE ZA PRONALAŽENJE NAPUKLINA I CIJEVI

Činjenicu da državne tvrtke još uvijek koriste rašljare otkrila je znanstvena blogerica Sally Le Page

Deset od 12 vodnih kompanija u UK-u priznalo je da još uvijek koriste praksu rašljarenja kako bi brzo locirali napukline i cijevi.

Objava je izazvala ogorčenje među skepticima, pa čak i hitne pozive nacionalnom regulatornom tijelu, Ofwatu, da spriječi kompanije da troškove takve diskreditirane srednjovjekovne prakse prebacuju na leđa svojih korisnika.

No, neke vodne kompanije tvrde da se ta praksa pokazala jednako učinkovitom kao i skuplje, suvremene metode.

Činjenicu da tvrtke još uvijek koriste rašljare otkrila je znanstvena blogerica Sally Le Page nakon što su njezini roditelji izjavili da su vidjeli inženjera iz Severn Trenta kako „hoda uokolo, držeći dva savijena klina za šator u namjeri da locira cijev” u blizini njihova doma u Stratford-upon-Avonu.

Le Page je upitala predstavnike kompanije Severn Trent zašto još uvijek koriste vilinske rašlje za pronalaženje cijevi kad nema nikakvih dokaza da ta metoda djeluje.

Odgovorivši na Twitteru, kompanija je navela: „Ustanovili smo da su neke od starijih metoda jednako učinkovite [sic] kao i nove, ali koristimo i dronove, a sada i satelite.”

Kada je Le Page upitala ostalih 11 vodnih kompanija koriste li rašljarenje, devet ih je potvrdilo da se ta praksa i dalje provodi u nekom obliku u njihovim područjima.

Skeptici su bili dodatno ozlovoljeni nakon što je jedan članak u The Guardianu izazvao bujicu pisama čitatelja koji su tvrdili da rašljarenje djeluje, a da znanost tek treba objasniti kako.

Pročitajte sljedeće

San i stvaranje svijeta

Morfej, sin Noći i Sna, krilato je božanstvo koje svake noći uzima čovjeka u svoj zagrljaj…