Početna Odabrano MOZAK JE ‘PODEŠEN’ NA DAVANJE

MOZAK JE ‘PODEŠEN’ NA DAVANJE

Nove znanstvene spoznaje pokazuju kako smo predodređeni da budemo darežljivi

Neuroznanstvenik dr. Jordan Grafman, voditelj istraživanja moždanih povreda na rehabilitacijskom institutu u Chicagu, proučava određena područja ljudskog mozga koja su odgovorna za nesebično ponašanje.

Dr. Grafman i njegovi kolege angažirali su devetnaestero ispitanika, postavili ih unutar skenera s magnetskom rezonancom i stavili pred njih poduži popis dobrotvornih društava. Kod svakog od dobrotvornih društava ispitanici su mogli odlučiti da novac doniraju, da ga odbiju donirati ili su mogli prebacivati novac na poseban nagradni račun koji su nakon istraživanja mogli ponijeti kući.

Snimke su otkrile da kada su ljudi odlučili donirati organizacije koje to, po njihovoj procjeni zaslužuju, aktivirali bi se dijelovi srednjeg mozga. Isto područje upravlja i žudnjama za hranom i seksom, a postalo je aktivno i kad su ispitanici prebacivali novac na svoje osobne, ‘nagradne’ račune.

Znanstvenici su također utvrdili da je subgenualno područje, dio prednjih režnjeva, bilo izrazito aktivno svaki put kad bi ispitanici donijeli odluku da novac dodijele dobrotvornom društvu. Ta moždana regija sadrži oksitocin, hormon koji potiče stvaranje društvenih veza.

Nadalje, kada bi ispitanici odlučili nešto pokloniti, čak i kada bi ih to osobno stajalo novaca, aktivirao bi se anteriorni pretfrontalni korteks, dakle područje odgovorno za kompleksno rasuđivanje i donošenje odluka.

Ovi novi pokazatelji sugeriraju da je davanje ustvari samo po sebi ‘nagrada’. Kada postupamo nesebično u mozgu nastaje reakcija slična zadovoljstvu.

Pročitajte sljedeće

San i stvaranje svijeta

Morfej, sin Noći i Sna, krilato je božanstvo koje svake noći uzima čovjeka u svoj zagrljaj…