Početna Odabrano Industrijska konoplja ‘jede’ radijaciju

Industrijska konoplja ‘jede’ radijaciju

Konoplja ima brojne primjene i mogla bi zamijeniti razne poljoprivredne kulture koje zahtijevaju obilato navodnjavanje i pesticide poput, primjerice, pamuka. No, najzanimljivija činjenica je ova: konoplja 'jede' radijaciju.

Već duže od jednog desetljeća aktivisti viču da žele stati na kraj GMO hrani, a pobornici Cannabis sattive L. čine to još i duže. Pa, zašto su američke vlasti konačno farmerima dale pravo da legalno uzgajaju industrijsku konoplju, ne-halucinogenu, sestrinsku biljku medicinske marihuane?

Slobodno  se može reći da je industrijska konoplja trebala biti legalizirana još davno prije. Uz tako niske razine THC-a, trebali biste je popušiti više od Snoop Dogga da budete ‘napušeni’, a to je mnooogo cannabisa. Apsurdno je da je marihuana klasificirana kao droga. Konoplja ima brojne primjene i mogla bi zamijeniti razne poljoprivredne kulture koje zahtijevaju obilato navodnjavanje i pesticide poput, primjerice, pamuka. No, najzanimljivija činjenica je ova: konoplja ‘jede’ radijaciju.

Kada je 1986. havarija reaktora nuklearne elektrane u Černobilu uzrokovala tešku kontaminaciju morale su biti evakuirane obitelji unutar područja radijusa od 30 kilometara od tog mjesta. Radioaktivno zagađenje kasnije je zabilježeno na udaljenosti od 100 kilometara od mjesta katastrofe, a tek se trebaju utvrditi razine radijacije iz Fukushime. Upravo dok ovo pišem japanske vlasti planiraju baciti tankove iz nuklearke, prepune radioaktivne vode, u Tihi ocean.

Kao i kod černobilske havarije, znanstvenici zamjećuju da su radioaktivni elementi i teški metali – uključujući jod, cezij-137, stroncij-90 i plutonij – koncentrirani u tlu, biljkama i životinjama u Japanu, ali sada i diljem Sjedinjenih Država te duž zapadne obale, od Kanade do Meksika. Čak je i EPA (američka Agencija za zaštitu okoliša) priznala da izloženost radijaciji može oštetiti tkiva svih živih bića. U Japanu su utvrđene visoke razine bolesti štitnjače i raka, a naš ocean svakim danom sve više umire.

Znanstvenici također očekuju da će djeca rođena na zapadnoj obali SAD-a imati 28-postotni porast pojave hipertiroidizma, bolesti koja prati izloženost radijaciji. Čak je i stoka koja je nakon Černobila pasla na ozračenim pašnjacima i jela travu izraslu na kontaminiranom tlu razvila meso s visokim koncentracijama tih neželjenih toksina, a situacija s Fukushimom je eksponencijalno lošija.

Je li konoplja naša spasiteljica?

Dr. Ilya Raskin iz Biotehnološkog centra za poljoprivredu i okoliš u okviru Sveučilišta Rutgers – koji je bio član prvotne radne skupine koju je poslala IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju) da ispita sigurnost hrane na černobilskoj lokaciji – tvrdi da bi kroz fitoremedijaciju uz korištenje konoplje (među ostalim biljkama), tlo, a time i prehrambene biljke, mogli biti sačuvani od toksičnosti.

Fitoremedijacija je proces pri kojem zelene biljke uklanjaju toksine iz tla. Biljke mogu izvući specifične elemente unutar svojeg ekosustava, a da usprkos tome dobro rastu i napreduju. One akumuliraju toksine u svojim tkivima i korijenskim sustavima, ali same ostaju neoštećene. Već stoljećima se zna da suncokreti postižu nešto slično, uklanjajući teške metale i pesticide iz kontaminiranog tla. U tom procesu korisne su i dvije članice porodice gorušica – Brassica juncea i Brassica carinata – ali čini se da je konoplja upravo čudesna pri apsorpciji radijacije.

Naravno da su vlasti u nedoumici: što da čine po pitanju radijacije iz Fukushime koja se kreće prema nama, ali legalizacija konoplje mogla bi poslužiti kao kontrapunkt određene količine toksičnosti koju znanstvenici očekuju. Srećom, Kalifornija, jedna od država koja će biti najviše pogođena radijacijom, već je legalizirala industrijsku konoplju, ali, da bi je ljudi doista mogli uzgajati moraju pričekati da savezne vlasti daju i službeno „zeleno svjetlo”. Trenutno, Zakon o farmama dopušta ‘istraživački’ uzgoj u određenim institucijama u deset saveznih država.

Konoplju su uzgajali i George Washington i Thomas Jefferson. U svjetlu Fukushime, pridružimo se ‘očevima’ naše domovine te je uzgajajmo i sami. Ako su konoplja ili medicinska marihuana u vašoj državi legalizirani možete pomoći da se očisti tlo u vašem kraju te možete, zauzimanjem kod vaših državnih i saveznih predstavnika, pomoći da se legalizacija ove neviđeno korisne biljke konoplje uvede i u druge države.

 

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…