Početna Zdravlje i prosperitet ODSTRANJIVANJE NEPČANIH I ŽDRIJELNIH TONZILA U DJECE
Zdravlje i prosperitet - 18.09.2018.

ODSTRANJIVANJE NEPČANIH I ŽDRIJELNIH TONZILA U DJECE

Premda je zadnjih desetljeća njihov broj smanjen, tonzilektomije i adenoidektomije još uvijek su dvije najčešće kirurške operacije koje se vrše na djeci širom svijeta.
Istraživanje provedeno u lipnju 2018. na preko milijun danske djece dalo je uvjerljiv argument protiv tako ležernog vršenja tonzilektomija.
U prvoj studiji uopće o dugoročnim posljedicama tonzilektomije, istraživači s Melburnškog sveučilišta u Australiji i Kopenhaškog sveučilišta u Danskoj, pristupili su zdravstvenim kartonima 1,2 milijun djece od 1979. do 1999.
Utvrđeno je da su djeca na kojoj je izvršena tonzilektomija imala skoro trostruko povećan rizik od dobivanja određenih bolesti gornjeg dijela dišnog trakta, uključujući astmu, gripu, upalu pluća, kronični bronhitis i emfizem.
Odstranjivanjem ždrijelnih, osim nepčanih tonzila, učetverostručeni su izgledi za razvoj alergija, upala uha i sinusitisa.
Mada istraživači priznaju da tonzilektomija može pomoći u kratkoročnom smanjenju infekcija uha, nosa i grla te s njima povezanih neugoda, promatranje zdravstvenih trendova tijekom dužeg roka snažno ukazuje na to da su ove koristi kratkoročne i da ne stvaraju nikakva dugoročna smanjenja abnormalnog disanja, niti kroničnog sinusitisa, dvaju najčešćih razloga za vršenje tonzilektomije.
Umjesto toga, rizici za pojavu ovih problema bili su ili znatno povećani ili nisu bili osjetno drugačiji od takvih rizika kod djece na kojima nije vršena nikakva tonzilektomija ni adenoidektomija.
Zapanjuje činjenica da su nevezani zdravstveni problemi, poput određenih kožnih bolesti, očnih i parazitskih infekcija, bili 78 posto prisutniji u odraslih osoba koje su se podvrgle jednom od tih kirurških zahvata, u usporedbi s odraslima koji su još uvijek imali svoje tonzile.
Objavljeni u časopisu Journal of the American Medical Association Otolaryngology Head and Neck Surgery, rezultati su natjerali znanstvenike da pozovu na ponovno razmatranje alternativa ovom isuviše čestom postupku. Utjecaj operacije odstranjivanja nepčanih ili ždrijelnih tonzila na buduće zdravstvene ishode procijenjen je kao ‘popriličan’.

Pročitajte sljedeće

Dizanje utega može spriječiti demenciju i učiniti vas pametnijima

Predviđa se da će do 2050. godine oko 135 milijuna ljudi u svijetu oboljeti od demencije. …